Online predstava Narodnog pozorišta Mostar u petak

Online predstava Narodnog pozorišta Mostar u petak
Narodno pozorište Mostar

Narodno pozorište u Mostaru, povodom prekida igranja predstava pred publikom zbog proglašenog stanja nesreće na nivou Federacije, obilježit će Svjetski dan pozorišta u petak, 27.ožujka prikazivanjem online predstave „Mostarska djelidba“ Skendera Kulenovića, u režiji Sulejmana Kuposovića, čime će ujedno započeti praksu redovnog online emitovanja svojih predstava prema standarnim, već ranije poznatim terminima, svakog petka u 20 sati.

Gledanje predstava bit će omogućeno putem YouTube kanala, a linkovi za gledanje predstava bit će objavljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta u Mostaru, kao i na web stranici.

Predstava „Mostarska djelidba“ je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja.

Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja … sve. Tema aktualna tada i izrazito aktualna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi, ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Ćorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu NPM-a tijekom cijelog vikenda.