OBILJEŽENA "DUŽIJANCA" I SLUŽBENO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA "Ovim želimo probuditi osjećaj zahvalnosti u ljudima"

Biskupijski centar u Mostaru,Izložba slika,Dužijanca,Šime Perić
Hercegovina.info

Tijekom proteklog vikenda u galeriji Biskupijskoga centra u Mostaru upriličena su dva događaja  i to izložba “Vedar dan” slikara Šime Perića, te tribina na temu “Bunjevačke grane hrvatskoga stabla u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj” uz prateću izložbu fotografija bunjevačkih Hrvata. Okupljeni posjetitelji imali su priliku, između ostalog, pogledati izložbu jednoga od najsitaknutijih hrvatskih slikara druge polovine 20. stoljeća, Šime Perića, te upoznati njegova djela od samih početaka pa do posljednjih ciklusa, a ovim događajem izložba je otvorena do daljnjeg za sve ljubitelje umjetnosti.

Biskupijski centar u Mostaru,Izložba slika,Dužijanca,Šime Perić

„Bilo je moguće poslušati zanimljiva predavanja o povijesti bunjevačkih Hrvata, ali i pogledati stare fotografije koje prikazuju bunjevačke običaje. Posjetitelji su, dakako, posjetili i stalni izložbeni postav, kojega najvećim djelom čine djela suvremene umjetnosti, ali i arheološka zbirka, zbirka ikona, te zbirka liturgijskoga ruha, posuđa i starih knjiga“, kazala je Dora Sesar, kustosica Galerije Biskupijskoga centra u Mostaru za Hercegovina.info.

Pored spomenute izložbe, ovaj vikend je obilježila i manifestacija „Dužijanca“, kojom Hrvati Bunjevci slave završetak žetve i zahvaljuju Bogu za sve darove, a manifestacija je otvorena svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju te otkrivanjem obnovljene spomen-ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933. godine na istoj crkvi. Tom prilikom razgovarali smo s biskupom Petrom Palićem koji nam je govorio više o važnosti ovakvih događaja u Mostaru.

Biskupijski centar u Mostaru,Izložba slika,Dužijanca,Šime Perić

„Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske su organizatori ovog događaja i nama je osobito drago da se ova 'Dužijanca' održava baš ovdje u Mostaru. Želja organizatora je bila da se na ovaj način još bolje posvijesti njihovo podrijetlo, naših bunjevačkih Hrvata, koji povijesno svoje korijene, bez obzira na sve moguće seobe tijekom povijesti, vuku baš iz Hercegovine“, rekao je Palić za Hercegovina.info.

Ono što je još važno, naglasio je, „Dužijanca“ uvijek želi probuditi osjećaj zahvalnosti u ljudima i to jest njen središnji dio.

„Zahvalnost Bogu za plodove, kruh svagdanji, ali i zahvalnost jedni drugima za sve ono što činimo jedni za druge“, izjavio je Palić.

Predsjednik udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" don Andrija Anišić je naglasio da ova manifestacija ima ogroman značaj za sve Hrvate Bunjevce.

„Ovaj susret je idealna prilika da obnovimo veze i da se osnaženi vratimo svojim kućama u Suboticu, Sombor te po ostalim mjestima u Srbiji i Mađarskoj. Mi s ponosom ističemo da Dužijanca, kao naša najstarija manifestacija i narodni običaj, čuva naš hrvatski identitet i vjeru“, istaknuo je Anišić.

Biskupijski centar u Mostaru,Izložba slika,Dužijanca,Šime Perić

Izložbu Šime Perića, koja ostaje otvorena do daljnjega, ali i stalni postav galerije Biskupijskoga centra, moguće je posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 do 12 i od 16 do 19, te subotom od 9 do 12 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.