Noć muzeja u Tomislavgradu – stare razglednice grada, Franjevački muzej i KIC privukli brojne posjetitelje

Noć muzeja
Franjevački muzej i Kulturno - informativni centar u Tomislavgradu večeras se mogu podičiti svojim postavama budući da su u prigodi manifestacije Noć muzeja, koja se u Tomislavgradu održava po četvrti put, ponovno privukli brojne sumještane.

U Muzeju je otvorena izložba "Županjac, Duvno, Tomislavgrad na starim razglednicama" kojom je po prvi put prikazana jedna iznimno bogata i vrijedna zbirka razglednica, žigova i dopisnica iz privatne kolekcije Ivice Ćurkovića - poznatoga kolekcionara duvanjskih korijena.

- Ovo je dosad najcjelojvitiji prikaz našega grada na starim razglednicama. Izloženo je 90 različitih razglednica od 1897. pa do današnjih dana. Na njima možemo pratiti rast i promjene našega grada. Stoga je ovaj prikaz izvanredna prilika, osobito mladima, da nauče nešto o svojem mjestu, a postav izložbe je prikladan za gosotovanje na bilo kojem mjestu gdje žive naši raseljeni Duvnjaci, kazao je prilikom otvorenja izložbe duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

Autor spomenute izložbe i veliki ljubitelj povijesti i starine, sa stalnom adresom stanovanja u Zadru, gospodin Ivica Ćurković za ovu prigodu izložio je 90 originalnih starih razglednica našega grada, njihove uvećane reprinte, jedan fotoaparat iz toga vremena kao i jednu austrougarska tintarnicu.

Kao što je ovom prigodom kazao, njegova ljubav prema starinama započela je u Stipanićima, rodnom kraju njegovih roditelja, u trenutku kada je njegova baka vadeći krumpire pronašla mletački novčić iz 18. stoljeća. Ivica je u to vrijeme pohađao prvi razred i već u 4. razredu imao je viziju da će otvoriti jedan muzej u Stipanićima.

- Svoju prvu privatnu izložbu imao sam već u u osnovnoj školi. Moj apetit i ljubav prema starinama i numizmatici nisu prestali, oni su se proširili, kazao je autor predstavljajući se posjetiteljima izložbe, naglasivši da je Tomislavgrad, iako malo mjesto, ostavio traga u skladu s ostalim centrima u BiH i Europi kroz svoje raglednice.

U prigodi otvoranje ove izložbe, duvanjski gvardijan fra Sratan Ćurčić najavio je da će idućega ljeta biti urađena i monografija spomenutih razglednica i dopisnica.

Ovomu dodajmo da su pri otvaranju izložbe starih razglednica našega grada, u glazbenom dijelu, nastupili duvanjski Framaši Antonela Malić i Ante Smiljanić.

Ne čudi ni što je je galerija KIC-a večeras bila dupkom puna. Tamo je pak otvorena izložba radova VI. Međunarodne likovne kolonije koja je početkom studenoga upriličena u Grlima. Publika je mogla vidjeti 30-ak djela 13-orice umjetnika koji su sudjelovali na spomenutoj koloniji. Riječ je o akademskim slikarima i kiparima, slikarima amaterima, studentima i profesorima likovne Akademije iz Širokoga Brijega. Ovaj su događaj svojim glazbenim nastupima dodatno uljepšali polaznici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad, a izložbu otvorenom proglasio općinski načelnik Ivan Vukadin.

Više fotografija s obilježavanja Noći muzeja u Tomislavgradu, pogledajte u priloženoj galeriji.

Zora Stanić/Tomislavcity