FOTO  NOĆ MUZEJA U NARONI Odrasli i djeca uživali u Zlatovezu u slici

Narona noć muzeja
Hercegovina.info

Noć muzeja, jedinstvena je manifestacija koja se svake godine održava diljem svijeta, a okuplja sve ljubitelje umjetnosti, kulture i povijesti u jednoj nezaboravnoj noći koja je posvećena istraživanju baštine. Ova specifična manifestacija pruža priliku muzejima da postanu živopisna mjesta susreta između prošlosti i sadašnjosti, gdje posjetitelji mogu istraživati izložbe, sudjelovati u edukativnim programima te doživjeti minula vremena na sasvim jedinstven način.

Hrvatsko muzejsko društvo je i ove godine u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, priredilo 19. Noć muzeja. Ove godine imali smo priliku posjetiti Arheološki muzej Narona u Vidu kod Metkovića. 

Jedan od najzanimljivijih i najreprezentativnijih postava Arheološkog Muzeja Narona predstavlja muzejsku in situ prezentaciju antičkih ostataka rimskog hrama s kraja 1. stoljeća pr. Kr.

Narona noć muzeja

Na radionicama smo imali priliku razgovarati s Glorijom Ivanković, muzejskim pedagogom-pripravnikom, kako bi nas pobliže upoznala sa svime što ovaj arheološki dragulj nudi.

„Ovo je jedan od najvažnijih muzejskih postava u Republici Hrvatskoj. Antički ostaci rimskog hrama u Arh muzeju Narona čuvaju najveću skupinu carskih kipova pronađenih na prostoru Rimskog Carstva. To je neosporno središnji dio muzejske kolekcije, obogaćen još s preko 1000 eksponata koji svjedoče o životu u antičkoj i srednjovjekovnoj Naroni“, objasnila je.

Naša sugovornica ističe kako je Arheološki Muzej Narona ne samo arheološki, već i edukativni dragulj. Kroz stalne izložbe, muzej otvara prozor u prošlost ovog rimskog mjesta omogućujući posjetiteljima da dožive život u antičkoj i srednjovjekovnoj Naroni. Ivanković naglašava važnost muzejskih aktivnosti poput Noći muzeja, ali i ostalih muzejskih manifestacija tokom cijele godine koje igraju ključnu ulogu u povezivanju zajednice s vlastitom kulturnom baštinom.

Arheološki muzej Narona od svog otvaranja 2007. godine sudjeluje u ovoj muzejskoj akciji. Jučerašnja Noć muzeja u Arheološkom Muzeju Narona obuhvatila je raznolik i zanimljiv program. 

Ovogodišnja tema bila je „Muzeji i nova publika“.

Narona noć muzeja

Kako smo u razgovoru saznali, naglasak je stavljen na ulogu muzeja u zajednici te privlačenje novih posjetitelja koje uključuje zadovoljavanje potreba posjetitelja te poticanje da se ponovno vrate. “Cilj nam je veceras doprijeti do starije publike, ali ni mlade nismo zapostavili”, kazala je.

Osim specijalnih vodstva na temu 'Odnos prema starijima u starom Rimu' gdje su posjetitelji mogli saznati više o tome kako je rimsko društvo gledalo na osobe treće životne dobi te koje su bili očekivanja i problemi s kojima su se stariji suočavali u Starom Rimu. 

No, posebnu pažnju privukla je radionica pod nazivom „Zlatovez u slici“, koja je bila namijenjena i odraslima i djeci. „Najjednostavnije rečeno, ovo je radionica kojom se želi pozvati starije na sjećanje, a mlađe na učenje nečeg novog“, kazala je.

Narona noć muzeja

Marija i Magdalena Brbor, uz pomoć naše sugovornice Glorije, vodile su ovu itekako zanimljivu radionicu u kojoj su posjetitelji imali priliku naučiti tehniku zlatoveza i ovladati osnovama izrade. Radionica se temeljila na reinterpretaciji motiva sa spomenika, dodajuci im osobni pečat kroz izbor boje, konca i papira. 

Ivanković naglašava da je cilj ovakvih radionica potaknuti svijest građana o važnosti očuvanja umijeća rukotvorina. „Tijekom događanja, posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u prezentaciji koja je obuhvatila fotografije iz dokumentacijskog fonda Arheološkog muzeja Narona. Tema prezentacije, naziva „Narona – nekad i sad“, imala je za cilj upoznati posjetitelje s promjenama na spomenicima i krajoliku oko Vida koje su se dogodile u posljednjim desetljećima. Fotografije iz 1970-ih i 90-ih uspoređivane su s onima nastalim u 2024. godini, pružajući zanimljivu retrospektivu i priču o evoluciji ovog povijesnog područja“, dodala je.

Narona noć muzeja

Kako nam je kazala, ova 19. Noć muzeja u Naroni nije bila samo jedinstvena prilika za istraživanje antičkih ostataka i kulturne baštine, već je stvorila mostove između prošlosti i sadašnjosti, povezujući generacije i oživljavajući priče koje čine temelje naše zajedničke povijesti. „Arheološki muzej Narona ostaje nezaobilazno mjesto u kojemu prošlost diše kroz izložene artefakte, igrajući ključnu ulogu u očuvanju i promicanju bogatstva našeg kulturnog naslijeđa, čuvajući priče koje su ključne za našu zajedničku povijest“, zaključila je Ivanković. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.