FOTO  Neobična izložba u okviru Mostarskog ljeta

Izložba Tarik Zagorčić
Mostarsko ljeto

U Institutu Yunus Emre Mostar je u okviru kulturne manifestacije 'Mostarsko ljeto 2020' upriličena 'Večer turske kulture'. Tim povodom, otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom 'Krug' autora Tarika Zagorčića.

"Aktivno pripremam ovu izložbu oko godinu dana, ali najviše sam joj se posvetio zadnjih šest mjeseci. Na izložbi imam cvjetne motive koje nalazimo u tradicionalnoj ebru umjetnosti, a pored toga imam i cvjetne motive koje vidimo u modernoj ebru umjetnosti. Izloženo je 26 radova, uglavnom sam izabrao najbolje radove koje sam imao. Mislio sam da ću imati manje radova, ali nisam se mogao odlučiti pa sam dodao još koji rad, jednostavno nisam mogao prežaliti da ih ne izložim", istaknuo je autor izložbe Tarik Zagorčić.

Ovo je Zagorčićeva druga samostalna izložba i to ponovno u sklopu manifestacije 'Mostarsko ljeto'. "Prvu samostalnu izložbu sam imao prije dvije godine, dakle 2018. godine, također na manifestaciji 'Mostarsko ljeto'. Izložba je nosila naziv 'Nastanak', a tako sam je nazvao jer sam tu vidio sebe i moj postanak kao ebru majstora, ebru umjetnika. Tom izložbom htio sam da prikažem svu ljepotu batala i osnovnih tehnika koje se mogu uraditi", kazao je Zagorčić.

Organizatori izložbe su Kaymek centar za edukacijske kurseve i umjetnost Mostar i Institut 'Yunus Emre' Mostar. Direktorica Kaymek centra Billur Dilber iskazala je nadu da je ovaj događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema sa pandemijom covid-19.

Direktorica Kaymek centra Mostar Billur Dilber kazala je kako su posljednje četiri godine u ovom centru vrlo uspješne. "Mi u Turskoj imamo običaj reći kako čovjek ne treba da hvali svoje dijete, ali ja večeras želim uraditi nešto potpuno suprotno. Tijekom ove četiri godine za Kaymek Mostar radili smo sa mladom i dinamičnom ekipom kojoj nije nedostajalo motivacije ni u jednom trenutku i ni u jednom poslu koji sam im predložila. Realizirali smo oko 100 radionica, imali smo preko 1000 polaznika kako u Mostaru tako i dalje, Livno, Čapljina, Konjic pa čak smo došli i do Beča", kazala je Dilber.

Prisutnima se obratila i zamjenica generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, te se zahvalila svima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji navedene izložbe koja je, kako kaže Algün, vrlo dobar primjer suradnje u bilateralnim i kulturalnim odnosima.

Posljednji događaj u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto' na programu je u petak, 28.8., kada će biti odigrana predstava 'Tobija' Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. Predstava će biti izvedena u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 20 sati, a pogodna je za sve uzraste - djecu i odrasle. Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na broj 036/552-625 ili na email: [email protected].