Narodno pozorište Mostar u rujnu uglavnom na gostovanjima, a ima ponešto i za domaću publiku

Predstava Identitluk
Hercegovina.info

Narodno pozorište u Mostaru (NPM) započinje novu kazališnu 2021/2022. sezonu gustim rasporedom i uzbudljivim nastupima, pa tako već u četvrtak, 2.9., ansambl NPM-a putuje u Jajce gdje će na jubilarnim 40. Kazališnim igrama BiH nastupiti sa predstavom 'Novo normalno show' autora i režisera Ivana Lea Leme. U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice plesnog studija 'Mo Stars'.

Nakon toga, u utorak, 7.9., slijedi gostovanje u J.U. Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo sa komedijom 'Ne igraj na Engleze' autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić. 

Publika će imati priliku gledati pomenutu predstavu na velikoj sceni NPM-a u srijedu, 15.9. sa početkom u 20 sati u okviru projekta Open City Mostar, kojeg organizira Mostar Rock škola – Muzičkog centra Pavarotti u partnerstvu sa Gradom Mostarom, a koji podržava Europska unija u Bosni i Hercegovini. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Broj mjesta je, u skladu sa epidemiološkim mjerama, ograničen.

Zatim, u ponedjeljak, 13.9., gostuju na Festivalu glumca BiH u Konjicu sa predstavom 'Ajmo na fuka' autora i režisera Dragana Komadine, nastala u koprodukciji NP Mostar i HNK Mostar. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar. Pomenutu predstavu publika će imati priliku gledati i na sceni HNK Mostar u subotu, 18.9., također u okviru projekta Open City Mostar.

NPM je dio i ovogodišnjeg programa XX festivala bh. drame Zenica 2021., a na istom nastupaju u subotu, 18.9., sa višestruko nagrađivanom predstavom 'Identitluk' autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, nastala u koprodukciji NP Mostar, HNK Mostar i SIU Mostar. U predstavi igraju: Mirela Mijačank Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Nedim Malkočević i Dražen Pavlović.

Osim navedenih gostovanja, krajem mjeseca rujna publiku očekuje ranije najavljena premijera predstave 'Heroj nacije' autora Ivana Lalića, u režiji Gorana Damjanca, te 18. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska', a sa više detalja javnost će uskoro biti upoznata, navedeno je iz NPM.