NAFF RASTE Na natječaj pristiglo više od 3000 filmova

NAFF RASTE Na natječaj pristiglo više od 3000 filmova
Fena

Na ovogodišnjem 16. izadnju Festivala animiranog filma NAFF 2021. koji će se u organizaciji Udruge mladih KAN održati u online formatu od 26. lipnja do 1. srpnja u Neumu, bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja.

U odnosu na prethodne godine, za predstojeći festivalski natječaj, pristiglo je rekordnih 3.080 filmova iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF, kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih.

"Unatrag nekoliko godina NAFF ruši rekord brojem pristiglih filmova i zemalja iz kojih oni dolaze na natječaj. Usporedbe radi, prošle godine je na natječaj pristiglo malo manje od 2000. Dakle, iako je bila pandemijska godina svijet animacije očito ne miruje, on radi", izjavila je za Fenu glasnogovornica NAFF-a Mia Bojičić.

Nakon selekcije ove godine u okviru NAFF-a bit će prikazano 123 filma u natjecateljskom i 68 filmova u panorama programu.

Članovi stručnog žirija

Sedam je članova stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, a riječ je o profesionalcima iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, Mindy Johnson (SAD), profesorica povijesti umjetnosti, glazbenica i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a, Miroslav Mandić (BiH), redatelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH, ali i u svijetu.

U žiriju su i Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska) animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti, Sabrina Begović - Čorić (Bosna i Hercegovina), redateljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), redateljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade.

Osam je nagrada na ovogodišnjem NAFF-u i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.