NADOMAK MOSTARA Obilježeno 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću

NADOMAK MOSTARA Obilježeno 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću
Fondacija muzej Žitomislić

U Muzeju Žitomislić održana je tribina, izložba fotografija 'Ex Ponto' te scenski prikaz odlomka iz pripovijetke 'Čaša', a povodom 60 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Prof. dr. Vladan Bartula, otvarajući tribinu, kazao je da je Muzej manastira Žitomislić jedina institucija u BiH koja organizira obilježavanje velikog jubileja za našu zemlju odnosno 60 godina od Nobelove nagrade za književnost koju je Ivo Andrić dobio 1961. godine u Stockholmu u Švedskoj.

"Do danas Andrić je jedini pisac s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio priznanje Nobelova nagrada. Nobelov komitet nagradio je snagu pripovijedanja kojom je Andrić oblikovao teme i izazivao sudbine ljudi tijekom povijesti svoje zemlje. Nobelov komitet je 1961. godine, između ostalog, u svom obrazloženju za dodjelu nagrade naveo: 'Andrić nosi u sebi mnogo nježnosti prema ljudima, ali ne uzmiče pred strahotama niti pred nasiljem koje je u njegovim očima i njegovom djelu potvrđeno kao stvarnost zla ovog svijeta. 

On je veliki majstor sasvim osobnog orginalnog kruga književnih motiva. Otvara jednu do sada nepoznatu stranicu svjetske kronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena'", rekao je Bartula, podsjećajući prisutne da je Andrić cjelokupni novčani iznos Nobelove nagrade poklonio za unaprjeđenje bibliotekarstva u BiH.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić, kazala je da je zadovoljstvo u Muzeju Žitomislić predstaviti tematsku izložbu pod nazivom'Iz progonstva, nakon 100 godina...', a koja je posvećena godišnjici izdanja prvog Andrićevog djela 'Ex Ponto'.

"Ova izložba je gostovala u svim mjestima gdje je djelo 'Ex ponto' i nastajalo i to u Sloveniji (Maribor), u Hrvatskoj (Zagreb i Krapina) i Bosni (Ovčarevo i Zenica). Izložba je koncipirana kao uspomene poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao svoju prvu stihozbirku, a organizirana je u produkciji J.U. Zavičajnog muzeja Travnik, u čijem sastavu kao depandans djeluje Memorijalni muzej 'Rodna kuća Ive Andrića', naglasila je Maslić, dodajući da je zbirka poezije u prozi 'Ex Ponto' objavljena u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine.

Direktor Fondacije Muzej Žitomislić Dejan Dilberović, zahvalio se partnerima bez kojih, kako je rekao, ne bi bilo moguće održati manifestaciju povodom 60 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću.

"U našoj državi potrebna je veća promocija kulture i organiziranje događaja poput ovog. Fondacija Muzej Žitomislić želi biti partner u povezivanju kulturnih institucija širom zemlje i regije, a posebno danas kada živimo u digitalnom dobu, želimo kulturu učiniti dostupnom i mlađoj generaciji, a u tome ne možemo sami", kazao je Dilberović.

Autor izložbe je Enes Škrgo, viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića. Scenski prikaz odlomka iz pripovijetke Ive Andrića 'Čaša' odigrao je akademski glumac Matej Baškarad, navedeno je u priopćenju fondacije Muzeja Žitomislić.