FOTO  MUZEJ HERCEGOVINE Vrijedno djelo iz povijesti Mostara predstavljeno javnosti

Plan Mostara 1899 promocija
Hercegovina.info

Muzej Hercegovine Mostar organizirao je predstavljanje 'Plan Mostara' iz 1899. godine, a tada ga je izradila izdavačka kuća 'Pacher & Kisić'.

O ovom izdanju, koje je u današnje vrijeme tiskano u manjem broju primjeraka, govorili su Šaban Zahirović, Jasmin Branković i Zlatko Zvonić.

U recenziji koju je napisala prof.dr. Lejla Žujo - Marić između ostaloga napisano je: "'Plan Mostara' iz 1899. godine izdavačke kuće 'Pacher & Kisić' vrijedno je svjedočanstvo o jednom razdoblju povijesti Mostara. Tiskan dvojezično, na našem i na njemačkom jeziku uz preglednu unutarnju organizaciju podataka, prikladan je kako za strance koji se žele upoznati sa razvojem Mostara u razdoblju Austro – Ugarske, tako i za ljude sa ovih prostora.

Prateći nazive najvažnijih sfera javnog života u Mostaru austrougarskog razdoblja, brošura je organizirana u dijelove s nazivima uredi, obrazovne ustanove, izletišta, znamenitosti, poštansko - telegrafska služba, hoteli ..."

Na kraju ove brošure nalazi se iz mapa Mostara iz tadašnjeg doba sa označenim objektima koji su navedeni. Iz ovoga se može saznati više o povijesti Mostara, što se tada nalazilo u gradu u kojim ulicama, tako da je bilo lakše snalaženje. Ustanove i institucije s prijelaza 19. na 20. stoljeće bile su smještene u nekoliko tadašnjih ulica, a kroz mapu se vrlo lako orijentirati i u današnje vrijeme.

Također, postoje i tekstualni opisi grada, gradskih institucija, ulica i slično, a neke ulice su u to vrijeme nosile druge nazive.