FOTO  MoStrip tribina: Ideja je bila približiti mlađoj ekipi junake iz naše mladosti

strip, mostrip, mostarski strip, tribina

U Velikoj galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održana je tribina i predstavljanje jednog dijela autora i gostiju festivala, zaslužnih za odlične plakate. Gosti MoStripa su u svoje radove, uz strip junake, ubacili i elemente grada Mostara. Kako je sve to izgledalo, možete pogledati u fotogaleriji.

Na prvoj tribini su gostovali Lana Štaror, mostarka koja niže uspjehe u svijetu animacije, Armin Ozdić, illustrator iz Sarajeva, Zeničanin Kenan Halilović, također illustrator stripa te Zdravko Cvjetković iz Zenice, koji se prvenstveno bavi filmskom animacijom.

Prva se okupljenima obratila Lana, koja je za ovogodišnje izdanje MoStripa nacrtala Storm iz X-Mana.

strip,mostrip,mostarski strip,tribina

Lana trenutno radi u game development branši i bavi se koncept artom. Objasnila je kako su strip i ilustracija razlozi zbog kojih se nastavila razvijati u ovom smjeru te zašto se sada time bavi.

U razgovoru za portal Hercegovina.info otkrila je svoje upoznavanje sa svijetom stripa.  

“Od malena mi je sve to interesantno, svi u obitelji slikaju, a gledajući stariju sestru pomalo sam se uvukla u taj svijet pop kulture animacije, videoigre i stripa. U srednjoj školi sam se počela nalaziti i u ilustraciji stripa.”

 

"Može se živjeti od ovog zanimanja"

 

Okupljenima se potom obratio Kenan Halilović, koji se prije tri godine odlučio u potupnosti posvetiti stripu, jer je, kako kaže, uvidio da se od ovog posla može živjeti.

“Kod nas se strip ne shvaća ozbiljno koliko bi trebao. Internet je jedan od najboljih alata za umjetnike, jer je to velika platforma, uvijek će biti ljudi koji će to popratiti. Ja sam isto tako shvatio kako je internet prozor u svijet i krenuo sam tražiti nekoga tko traži ilustratora za stripove te sam tako naletio na jedan forum na kojem sam dosta naučio.”- objasnio je svoje početke.

strip,mostrip,mostarski strip,tribina

Kenan je mladima koji se žele baviti ovim poslom poručio da iskoriste strip vikend u Mostaru za upoznavanje autora i ilustratora i naglasio je kako su u Mostaru trenutno jako dobri ilustratori, koje je za početak dovoljno upoznati i razgovarati s njima. Za kraj svog izlaganja dodao je kako je internet alat koji treba bolje iskoristiti za rast i razvoj strip kulture u BiH.

 

“Mi se moramo više dokazivati”

 

strip,mostrip,mostarski strip,tribina

Armin Ozdić, mladi illustrator i crtač iz Sarajeva, tijekom tribine je upitan kako se mladi mogu nametnuti na tržištu rada. Armin je rekao kako je istina da se autori iz Bosne i Hercegovine moraju još više dokazivati. Dodao je kako nitko ne traži crtače iz BiH, već se mladi umjetnici obično pokušavaju probiti na ovo tržište putem raznih natječaja za posao.

"Ideja je bila približiti mlađoj ekipi junake iz naše mladosti"

 

Idući gost tribine bio je Zdravko Cvjetković iz Zenice, koji se bavi animiranim filmom, concept i karakter dizajnom, te radom na pretežno dječijim ilustracijama. Izrazio je zadovoljstvo što je dio Mostar strip vikenda, te dodao kako je vidljivo povećanje interesa za rad u stripu. „Strip scena u BiH polako budi, pojavili su se izdavači i razni strip festivali u regiji, što je odlično.“- kazao je.

Istaknuo je kako su se izdavači fokusirali na kolekcionare stripova te povukli dosta kiosk-izdanja, dok su nastavili izdavati luksuzna tvrdoukoričena izdanja koja dosta koštaju. Prema njemu, djeca koja nisu imala raniji pristup stripu, obično ga neće ni imati, jer im je nepristupačan, objašnjava Cvjetković.

Opisao je i proces nastanka MostarKa, službene maskote mostarskog strip vikenda. 

„Ideja je bila približiti mlađoj ekipi junake iz naše mladosti. MostarKo se sastoji on nekoliko elemenata poznatih strip junaka koji svaki ljubitellj stripa može prepoznati." Kako je objasnio Zdravko, cilj koji žele postići putem maskote je da djeca pitaju roditelje o istoj, odnosno o tome šta pojedini dijelovi MostarKa predstavljaju, čime bi se zainteresirala za strip i strip-junake.

MostarKo je tako obučen u Sherlock Holmes kapu kakvu nosi i Bob Rock iz Alan Forda, Batmanove rukavice, Supermanov plašt, obuću i hlače kakve nosi Asterix i majicu kakvu ima princ Valiant, na kojoj ima MoStrip logo. Na licu nosi masku kakvu imaju Nindža kornjače ili Robin, a ujedno predstavlja i Stari most. Mostarko u rukama ima Zagorov tomahawk, pomoću kojega je kao Thor sa svojim Mjolnirom doletio u Veliku galeriju i oduševio najmlađe posjetitelje.

strip,mostrip,mostarski strip,tribina

 

Maja Ljubić/ Hercegovina.info