Mostarsko Narodno pozorište priprema novu predstavu za jesen

Narodno pozorište Mostar zbogom Kalifornijo
Narodno pozorište Mostar

Pred sami kraj kazališne sezone u Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi. Riječ je o praizvedbi dramskog teksta 'Zbogom, Kalifornijo!' mlade mostarske dramaturginje Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije.

"Uživam u procesu sa redateljicom, i ansamblom. Od prve dramske replike koju sam napisala u životu, nekada u petom razredu osnovne na satima bosanskog jezika i književnosti kod nastavnice Zejne Prgude, maštam kako će jednog dana ono što pišem biti postavljeno na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru. Izgleda da se neki snovi ostvaruju", rekla je Emina Kovačević.

"Glavne teme teksta 'Zbogom, Kalifornijo!' su ljubav i nostalgija. Toliko ću reći za sada. Jer ne bih previše otkrivala. Tekst je živo tkivo i konstantno se razvija iz probe u probu", dodala je na kraju.

Scenografiju i kostimografiju radi Sabina Trnka, a glazbu Igor Kasupović. U predstavi igraju: Fatima Kazazić Obad, Gordana Boban (k.g.), Ali Kamer Aksoy (k.g.), Emir Spahić, Emir Sejfić, Saša Oručević i Ajla Hamzić.

Nakon prve faze proba za novu predstavu, u Narodnom pozorištu Mostar slijedi ljetna pauza, a nastavak rada bit će upriličen krajem mjeseca kolovoza. Premijera predstave 'Zbogom, Kalifornijo', očekuje se u rujnu ove godine, priopćeno je iz Narodnog pozorišta.