MOSTARSKO LJETO Bogat program ponudit će svakom posjetitelju zanimljivo iskustvo

Mostarsko ljeto

U Muzeju Hercegovine Mostar - odjeljenje književnosti (Spomen kući Svetozara Ćorovića na Luci) u sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto" večeras će biti održana promocija knjige "Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876" autora Emira Demira, s početkom u 19:30 sati. O knjizi će osim autora govoriti i dr. Ramiza Smajić i mr. Alen Zečević.

"U ovom radu kronološki su poredana trideset tri sačuvana i dostupna diplomatička dokumenta iz Osmanskog arhiva u Istanbulu, i to iz razdoblja 1859-1876. godina, koji, vezano za pristanište Klek- Neum, rasvjetljavaju osmanske političke stavove, odluke i korespondenciju nižih ka višim instancama uprave, i obrnuto, kao i korespondenciju sa diplomatskim predstavnicima Austrijske monarhije. Na kraju ovog rada naveden je i važan dokument iz Osmanskog katastarskog registra koji se vodio za Bosnu i Hercegovinu u periodu 1865-1875. godine, a koji nam podastire dokaze o vlasništvu nad zemljišnim parcelama na području Klek-Neuma", priopćili su organizatori "Mostarskog ljeta". 

Sutra (utorak, 18.07.) u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci bit će upriličena promocija romana „Pjerova konzerva“ autora Elijasa Rebronja, s početkom u 19:30 sati. Promotor knjige bit će Asmir Kujović.

"Elijas Rebronja rođen je 1968. u Beranama. Osnovnu i srednju školu završio u Novom Pazaru. Diplomirao književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Osnivač i urednik lista za osnovce “Zvončići”. Radio kao novinar u TV Jedinstvo i listu “Parlament”, te kao direktor RTV Novi Pazar. Obavljao funkciju predsjednika Odbora za obrazovanje u BNV. Radio na implementaciji nastave na bosanskom jeziku, te kao autor i koautor čitanki", piše u priopćenju.

Promocija knjige "Poezija Fevzije Mostarca na osmanskom turskom jeziku" autora Emraha Seljacija bit će održana u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti (Spomen kući Svetozara Ćorovića na Luci) u srijedu, 19.07., sa početkom u 19:30 sati.

U ovom djelu Emrah Seljaci bosanskohercegovačkoj čitalačkoj javnosti, uz studiozno i cjelovitu analizu Fevzijeve rukopisne zaostavštine koja se čuva u Arhivu Hercegovine, sistematičnim obrazloženjima obogaćuje poimanja dosada objavljenih radova o ovoj temi.

Naredne večeri, u Narodnoj biblioteci na Luci, u četvrtak, 20.07., u 19:30 sati, bit će održana promocija romana "Priviđenje" autorice Đane Handžo Feriz. Ovo je njen prvi roman, a koji tematizira nasilje nad ženama. O knjizi će osim autorice govoriti i promotor doc.dr. Melida Travančić.

U petak, 21.07., u Narodnoj biblioteci Mostar na Luci, bit će održana promocija zbirke poezije „Paradox Mortem“ autora Edina Smailovića, sa početkom u 19:30 sati. Promotor knjige bit će Asmir Kujović.

"Edin Smailović je rođen u Bijelom Polju 1980. godine. Filozofski fakultet, na Odsjeku povijesti, završio je u Sarajevu 2005. godine. Pohađao je master studije bibliotekarstva u Ljubljani. Radnu karijeru započeo je u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju 2007. godine, a 2009. je počeo raditi u Narodnoj biblioteci u tom gradu. Na mjestu rukovoditelja Narodne biblioteke u Bijelom Polju je od 2012. godine. Objavio je dvije knjige, a pjesme i priče su mu objavljivane u mnogim listovima", napisano je u priopćenju.

Koncert Umjetničkog društva "Mostarske kiše" bit će upriličen u nedjelju, 23.07., u 20:30 sati na platou ispod Starog mosta.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.