Mostarac primljen na Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku: Mnogo sam naučio od pokojnoga Tonija Pehara

goran popović, glumac, pjevač, Mostarski umjetnik, GoFoundMe, Akademija dramskih umjetnosti, New York

Diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti Goran Popović  je dokaz da se uz predan rad i veliki trud može postići mnogo toga. Ima samo 25 godina, a bio je inicijator, organizator i sudionik brojnih kulturnih događaja u Mostaru.

Upravo je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku. U cijeloj priči postoji zanimljiva činjenica kako je Goran na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu također aplicirao, ali nije bio primljen. Trenutačno se bavi glumom/režijom, plesom, pjevanjem, crtanjem i slikanjem. Jako je rano počeo razvijati i testirati svoje talente.

“Za glumu sam se odlučio još od malih nogu, jer sve što sam radio je išlo u tome smjeru. Još od 1. razreda osnovne škole sam imao neke glumačke ili pjevačke točke u sklopu "Zabavnih dana škole". Kada sam krenuo u “Mostarski Teatar Mladih” Seada Đulića u Gradskoj banji, tada mi se otvorila potpuno nova dimenzija teatra/kazališta, općenito izvedbenih umjetnosti. Sead je imao savršeno razrađenu metodologiju za rad sa svojim glumcima, te je dovodio razne profesore iz inozemstva koji su nas educirali o glumi/igri, te smo sve naše predstave vodili na festivale teatarskog stvaralaštva i uvijek se vraćali kao kulturološki ponos ovoga grada s nagradama”, rekao je Popović.

Ispričao je kako je bio veoma iznenađen kada je dobio poziv za audiciju koja se održala u Stockholmu, a nekoliko dana kasnije i potvrdu da je prošao audiciju.

Tijekom intervjua istaknuo je kako su kazalište i gluma od malena cvala u njegovom srcu. "Međutim za MTM i Seada ne bih znao da moja majka i baba nisu vodili mene i moju sestru na predstave. A majka je, još dok smo sestra i ja bili jako mali, pravila kazališne, najčešće lutkarske predstave u stanu za svu djecu iz naselja. Tu je dolazio i fantastični, pokojni Toni Pehar i zabavljao nas, a pogotovo nam je bilo drago kada bi se kostimirao u određenog lika”, rekao je Goran.

Njegovo školovanje će početi 13. rujna ove godine, a trenutno mu je najveći izazov rješavanje birokratskih poteškoća u vezi sa boravkom u SAD kao i prikupljanje financijskih sredstava. Kako bi njegov studij bio moguć, tj. kako bi osigurao svoju klupu na Akademiji treba priložiti dokaz o preostalim fondovima koji trebaju pokrivati zdravstveno osiguranje, troškove života i hrane. Pri apliciranju za vizu ovaj financijski dio se pregledava kako bi se dokazalo da će moći preživjeti tamo, objasnio je Goran.

Na osnovu audicije i talenta dobio je dvije stipendije "Merit" i "Honours", te se prijavio za dodatnu financijsku pomoć, odnosno “need-based” stipendiju.

Život u Velikoj jabuci je veliki korak naprijed i kako je Goran napisao na GoFundMe stranici ovo je njegov san. The Actors Dream se ostvaruje, jer je dobio je “Schubert Scholarship” koja pokriva školarinu, opće naknade i smještaj za dvije godine studija., a dobiva ju samo jedan student u dvogodišnjem programu školovanja.

Budući glumac nedavno je pokrenuo Crowfunding kampanju kako bi sebi osigurao novčana sredstva potrebna za pokrivanje troškova boravka u New Yorku.

Gorana možete podržati putem stranice GoFoundMe  ili izravnom uplatom na transakcijski račun.

IBAN: BA 39 3381004015002197

SWFTCODE: UNCRBA 22

TRANSAKCIJSKI RAČUN: 3381302640460772 –

Studij traje dvije godine, što je full program, govori Popović, a nakon toga može nastaviti studiji ili tražiti posao, jer kako kaže “Svakako da se otvaraju vrata, ostvariti ću poznanstva, vidjeti ćemo.”

Pitali smo ga o ulogama koje je igrao do sada i kako su ga oblikovale iste. Kaže kako nema najdražu ulogu, jer sve su ga oblikovale.

“U svakoj od uloga koje sam igrao je jedan dio mene, a neke od značajnijih uloga tijekom kojih sam spoznavao sebe su: Ivan (To je život-dosada, Denisa Patafte), Marvin ( Balada o lososu i zgaženoj travi, dramaturgija Ljubinke Stojanović), Seljak (Noć 16. Siječnja), svećenik Ante (Ukleti Ribar), izvedba Klaunova (vodstvom i edukacijom Lee DeLong), Hamlet, Kućni Bog Lar (Škrtac)”, naglasio je Goran.

“Od režija sam se fokusirao na mjuzikle kako bih primijenio svaki od svojih talenata pa sam tako režirao prvi mjuzikl sa 19 godina "Ubojstvo je ali ne i zločin - Chicago the Musical", zatim mjuzikl " U potrazi za princezom ", broadwayski mjuzikl Kralj Lavova”, rekao je.

Scena iz predstave

Scena iz predstave "Proklet ribar" u produkciji Mostarskog kazališta mladih, odigrane u Italiji, lik svećenik Ivan.

Premijera nakon režije

Premijera nakon režije "Bilo je ubojstvo, ali ne i zločin" iz Chicaga - The Musical

Plesne bitke u Zagrebu

Plesne bitke u Zagrebu

Nakon mjuzikla

Nakon mjuzikla "The Lion King"

Scena Tango iz njegove adaptacije broadwayskog mjuzikla “Chicaga” pod nazivom

Scena Tango iz njegove adaptacije broadwayskog mjuzikla “Chicaga” pod nazivom "Bilo je ubojstvo, ali ne i zločin"

Na kraju razgovora Goran se zahvalio konstantnoj potpori svih prijatelja, te dodao kako su osobe se koje su imale utjecaj na njegov razvoj su baka, majka i sestra, u apsolutnom svakom životnom segmentu, pa tek onda Sead Đulić, Lee DeLong, Joha, Joana Knežević, Ljubinka Stojanović.

“Ja nemam riječi kojima bih se mogao zahvaliti ovim ljudima. "Hvala" mi se za njih čini malo, kada uzmem u obzir koliko su ovi ljudi meni dali, kako svog vremena , znanja, živaca, energije i usmjerili me, pritom me štitili, njima dugujem svoje izvedbe.”

Maja Ljubić/Hercegovina.info