FOTO  MOSTAR Sve generacije udružile snage za očuvanje narodne ljubavne pjesme

Festival sevdalinki
Hercegovina.info

U Kulturnom centru u Potocima nadomak Mostara održan je 3. festival sevdalinke na kojem je sudjelovalo 18 izvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizator ovog događaja je bio Turističko udruženje Sjever Potoci u partnerstvu sa Kulturni centar Mostar sjever i KUD-om Bijelo Polje, a podržali su ga ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ), Fond za zaštitu okoliša HNŽ, BH Telecom, te drugi sponzori.

Cilj festivala je očuvanje tradicionalne bosanske ljubavne pjesme - sevdalinke, te su osim već iskusnih izvođača, posjetitelji mogli vidjeti i mlade snage na koje je preneseno znanje o ovoj vrsti glazbe.

Za one koji ne znaju, sevdalinka je bosanska narodna pjesma iz Bosne i Hercegovine. Predstavlja jedinstven glazbeni izraz u Bosni i Hercegovini koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Popularna je u krajevima BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

Publika je nakon odslušanih 18 skladbi mogla uživati u revijalnom dijelu gdje su nastupili otac i sin - Mustafa i Hamza Šantić, a nakon što je žiri donio odluku, proglašeni su i najbolji izvođači večeri. Sve izvođače na pozornici je pratio 'Akustiko Mostar bend'.

Priznanje 'Dr. Himzo Polovina' za istrajno očuvanje i njegovanje sevdalinke u BiH dobili su: Elmedin Balalić Titi, Ahmet Bajrić, Salem Sihirlić, Zulfo Bota, Miralem Gluhović. Plaketu i statuu 'Dr. Himzo Polovina' dobili su: za aranžman Branislav Vasić (za pjesmu 'Ko to noćas pjeva'), za glazbu Mato Marković (za 'Svatovsku pjesmu'), za tekst Enver Šadinlija (za pjesmu 'Ko to noćas pjeva'), za interpretaciju sevdalinke Zulfija Tahirović, dok je specijalno priznanje festivala statuu 'Dr. Himzo Polovina' dobio Zulfo Bota.

Posebne plakete 'Dr. Himzo Polovina' za promociju sevdalinke na međunarodnoj sceni dobili su Ifeta Doglod i Mirsada Mekić. Priznanje: Zlatna plaketa 'Dr. Himzo Polovina' za životno djelo dobila je Ljubica Berak. Posebne pohvale Stručnog žirija dobili su mladi interpretatori sevdalinki Hamza Šantić, goraždanka Elmedina Laličić, Namik Husnić i Adnan Pajević. Voditeljica programa je bila Alisa Kudra.