FOTO  MOSTAR Novosađanin dobitnik nagrade 'Aleksa Šantić'

MOSTAR Novosađanin dobitnik nagrade 'Aleksa Šantić'
Hercegovina.info

Dodjelom Književne nagrade 'Aleksa Šantić' pjesniku Ivanu Negrišorcu, sinoć su u Mostaru svečano zatvorene 102. 'Šantićeve večeri poezije'. Književnik Ivan Negrišorac nagradu je dobio za djelo 'Ogledala oka nedremana'. Nagrađeni je dobio plaketu, Šantićev štap i šešir, te novčanu nagradu u iznosu od 5000 KM.

Manifestaciju kulture 'Šantićeve večeri poezije', kojom se u pjesnikovom rodnom gradu čuva sjećanje na njegov lik i djelo, organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta' - Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo 'Gusle'. Književnu nagradu 'Aleksa Šantić', 'Prosvjeta' i 'Gusle' dodjeljuju svake tri godine za najbolju knjigu poezije izdatu na srpskom jeziku i jezicima južnih Slovena ili za životno djelo.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu pjesnik Pero Zubac, pjesnik Đorđo Sladoje i docent doktor Vladan Bartula. Negrišorac je istaknuo da Šantićeva prisnost sa čitateljem i životom ima neprevaziđenost.

"Ogromna je čast dobiti ovu nagradu. Šantić je pjesnik koji nas u raznim razdobljima života umije ozariti. Doživljavam ga kao djeca, a kako rastemo i sazrijevamo ulazimo u sve elegije tužnih staračkih pjesama koje je izuzetno uspio sačiniti… Ima tu tematsku širinu koja je moćna i koja je uvijek u suglasju sa ljudima koji su pripadnici srpske kulture uz puno razumijevanje svih kultura sa kojima je živio", rekao je Negrišorac.

Pod pseudonimom Ivan Negrišorac krije se Dragan Stanić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsjednik Matice srpske, kojem ovo nije prvi put da je u Mostaru. On je kao osoba koja obavlja važnu funkciju u cjelokupnom srpskom kulturnom prostoru naglasio da će se pokušati boljim uvezivanjem sa 'Prosvjetom' i 'Guslama' ponuditi više programa koje ljudi u Mostaru priželjkuju.

Potpredsjednik Matice srpske i dopisni član Srpske akademije nauka i umjetnost Jovan Delić je, govoreći o Negrišorcu, naglasio da malo koji pjesnik dolazi na 'Šantićeve večeri' sa više prava i razloga od Negrišorca.

"On je upravo prispio na pjesnički izvor onih pjesnika kojima je posvetio dobar komad svoga života pišući doktorsku disertaciju o poeziji Jovana Dučića, a potom radeći na mnogim knjigama o Dučiću, a pisati o Dučiću ne može se, a da se ne govori o Mostaru i o Mostarskom književnom krugu", rekao je Delić. Delić je govorio o životnom putu Dragana Stanića i njegovom značaju.

Docent doktor Vladan Bartula rekao je da je bilo teško izabrati dobitnika, ali da je Negrišorac poznat po izuzetno prepoznatljivom pjesničkom rukopisu. "Svake godine Šantićeve večeri poezije su sve bolje i čast je biti dio stručnog žirija pored ovakvih imena i dodijeliti ovako prestižnu nagradu", rekao je Bartula.

Predsjednik SPKD 'Prosvjeta' GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se ovogodišnje 'Šantićeve večeri poezije' završavaju svečano dodjelom književne nagrade. Ona je podsjetila da je nagrada ustanovljena 1968. godine, a da je već godinama dodjeljuju 'Gusle' i 'Prosvjeta'.

Do sada je četrnaest pjesnika dobilo ovu nagradu i to: Skender Kulenović (1969.), Vesna Parun (1972.), Oskar Davičo (1975.), Enver Đerđeku (1978.), Aleksandar Vučo (1981.), Stevan Tontić (1984.), Bogumil Đuzel (1987.), Stevan Raičković (1992.), Rajko Petrov Nogo (2006.), Veselin Gatalo (2007.), Đorđo Sladoje (2009.), Dara Sekulić (2012.), Pero Zubac (2015.) i Luko Paljetak (2018.).

Ovogodišnje 102. izdanje 'Šantićevih večeri poezije' je održano od 4. do 16. listopada, a na završnoj večeri učešće su uzeli i učenici Muzičke škole 'Sveti Roman Melod' iz Nevesinja.