MOSTAR Koronavirus odgodio održavanje 'Mostarske liske'

Predstava Novo normalno show
Hercegovina.info

Zbog sve teže i neizvjesnije epidemiološke situacije sa virusom Covid-19 u našoj zemlji, nažalost, u Narodnom pozorištu (NP) u Mostaru odgođeni su brojni planirani projekti. Između ostalih, riječ je o 18. Međunarodnom festivalu komedije 'Mostarska liska' koji je trebao biti održan od 28.5. do 2.6.2021. godine, a odgođen je za mjesec rujan ove godine, te o novom kazališnom komadu 'Eling' Simona Benta, u režiji slovenske režiserke Alme Lapajne čiji je rad na predstavi trebao početi u ovom mjesecu, a odgođen je do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ipak, u Narodnom pozorištu Mostar nastavlja se sa redovnim repertoarom, tako da publiku u mjesecu travnju očekuje zanimljiv repertoar. U petak, 9.4.2021. godine, na rasporedu je predstava 'Novo normalno show' autora i režisera Ivana Leme, prema motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara, sa početkom u 18 sati.

Predstava govori o novonastaloj situaciji sa kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način. Propituje stanje ljudi koji su svakodnevno 'bombardirani' raznoraznim informacijama, te naglo prisiljeni prilagoditi se novom načinu života poštivajući mjere, naredbe i pravila vladajućih. Glumačku postavu čine: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S. 'Mo-Stars': Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho. Predstava se ne preporučuje gledateljima mlađim od 16 godina.

Narednog petka, 16.4., od 18 sati, bit će odigrana predstava 'Alfa Beta' autora Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića. Predstava 'Alfa Beta' se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Komedija 'Šta ćemo sad?' autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića na repertoaru je u petak, 23.4., sa početkom u 18 sati. 'Šta ćemo sad?' je moderna, aktualna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi kazalište danas, ali i društvo u cjelini. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Posljednji petak u mjesecu travnju, 30.4., rezerviran je za izvedbu komedije 'Ne igraj na Engleze' Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 18 sati. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Sve izvedbe bit će odigrane uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog stožera FBiH koje su na snazi. Ulaznice za sve predstave su u prodaji! Broj mjesta je ograničen! Ulaznice po cijeni od 10 KM, sa popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.