MOSTAR Koronavirus odgodio održavanje 'Mostarske liske'

MOSTAR Koronavirus odgodio održavanje 'Mostarske liske'
Hercegovina.info

Zbog sve teže i neizvjesnije epidemiološke situacije sa virusom Covid-19 u našoj zemlji, nažalost, u Narodnom pozorištu (NP) u Mostaru odgođeni su brojni planirani projekti. Između ostalih, riječ je o 18. Međunarodnom festivalu komedije 'Mostarska liska' koji je trebao biti održan od 28.5. do 2.6.2021. godine, a odgođen je za mjesec rujan ove godine, te o novom kazališnom komadu 'Eling' Simona Benta, u režiji slovenske režiserke Alme Lapajne čiji je rad na predstavi trebao početi u ovom mjesecu, a odgođen je do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ipak, u Narodnom pozorištu Mostar nastavlja se sa redovnim repertoarom, tako da publiku u mjesecu travnju očekuje zanimljiv repertoar. U petak, 9.4.2021. godine, na rasporedu je predstava 'Novo normalno show' autora i režisera Ivana Leme, prema motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara, sa početkom u 18 sati.

Predstava govori o novonastaloj situaciji sa kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način. Propituje stanje ljudi koji su svakodnevno 'bombardirani' raznoraznim informacijama, te naglo prisiljeni prilagoditi se novom načinu života poštivajući mjere, naredbe i pravila vladajućih. Glumačku postavu čine: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S. 'Mo-Stars': Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho. Predstava se ne preporučuje gledateljima mlađim od 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednog petka, 16.4., od 18 sati, bit će odigrana predstava 'Alfa Beta' autora Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića. Predstava 'Alfa Beta' se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Komedija 'Šta ćemo sad?' autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića na repertoaru je u petak, 23.4., sa početkom u 18 sati. 'Šta ćemo sad?' je moderna, aktualna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi kazalište danas, ali i društvo u cjelini. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Posljednji petak u mjesecu travnju, 30.4., rezerviran je za izvedbu komedije 'Ne igraj na Engleze' Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 18 sati. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Sve izvedbe bit će odigrane uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog stožera FBiH koje su na snazi. Ulaznice za sve predstave su u prodaji! Broj mjesta je ograničen! Ulaznice po cijeni od 10 KM, sa popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketi[email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.