Mostar: Koncert MPD Mirta Split povodom Svetog Nikole

Sv. Nikola, Koncert pjevačkog društva, mirta, hrvatski dom herceg stjepan kosača

Prigodom blagdana sv. Nikole mješovito pjevačko društvo „Mirta“ – Split, održat će koncert, u petak, 6. prosinca 2019., na bini ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19:30.

U slučaju lošeg vremena i kiše koncert će se prebaciti u Galeriju kraljice Katarine Kosače.
Mješovito pjevačko društvo „Mirta“ iz Splita osnovala je 1995. godine grupa entuzijasta pjevača - amatera. Zbor danas ima 20 aktivnih članova, a njihova voditeljica je g-đica Petra Jurić, studentica Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu.

Na repertoaru zbora nalaze se duhovne kompozicije glazbenih klasika, kao i djela suvremenih kompozitora. Izuzetna pažnja posvećuje se hrvatskim narodnim pjesmama, posebno onima dalmatinskog izričaja.

Od osnutka do danas Zbor je nastupio više od 200 puta prigodom raznih kulturnih događanja kao što su: otvorenja likovnih izložbi, promocije knjiga, proslave zavičajnih društava, nastupi povodom raznih praznika, proslava i obilježavanja jubileja i sl.

Nastupao je diljem Hrvatske, ali također i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori. Kvaliteta Zbora potvrđena je 2012. godine sudjelovanjem na Festivalu pjevačkih zborova - Zagreb 2012 te osvajanjem Brončane plakete u A kategoriji i to u konkurenciji renomiranih zborova.

Zbor je snimio promotivni CD, a također su realizirane i DVD snimke svečanih koncerata povodom proslave 10. i 20. godišnjice rada te koncerta duhovne glazbe održanog u Bazilici Sv. Kuzme i Damjana u Rimu.

Voditeljica Zbora Petra Jurić rođena je u Splitu gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu „Josip Hatze“, teorijski smjer. Trenutno je studentica 5. godine studija Glazbene teorije Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Osim što djeluje kao zborovođa Mješovitog pjevačkog zbora „Mirta“, vodi i zbor umirovljenika „Amfora“, a članica je i KUD-a „Jedinstvo“, odnosno mandolinsko-tamburaškog ansambla i ženskog vokalnog ansambla.

Koncert će biti održano u sklopu programa „Advent by Wintervilla“.

Ulaz je slobodan!