FOTO  Mladi Hercegovci upoznavali se s budućim zanimanjima

Mladi Hercegovci upoznavali se s budućim zanimanjima
hercegovina.info

U J.U. Srednja škola Konjic, a u sklopu projekta 'Unaprjeđenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama gospodarstva' koji provode Općina Konjic i Agencija za ekonomski razvoj 'Prvi korak' d.o.o. Konjic, uz financijsku i tehničku podršku Fondacije Helvetas 'Moja Budućnost', a u partnerstvu sa J.U. Srednja škola Konjic i Udruženjem poslodavaca i samostalnih gospodarstvenika Konjic održan je Sajam karijernog informiranja.

Sajam je otvorio vrata za preko 200 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Konjic koji su imali priliku saznati više informacija o realnim mogućnostima i ponudama na tržištu rada, ali i prikupiti ključne informacije o različitim zanimanjima koje im pruža J.U. Srednja škola Konjic.

Kako bi se omogućilo adekvatno karijerno informiranje, koje predstavlja temelj svih daljnjih aktivnosti i izbora, pristupilo se učenicima poštujući osnovne principe razvoja tog uzrasta i koristeći kanale komunikacije, te obraćanje na način koji je učenicima bio interesantan, informativan i lako dostupan.

"Sinergijsko djelovanje svih aktera za provođenje aktivnosti karijernog informiranja imalo je za cilj osigurati što reprezentativniju sliku prilika za karijerno usmjeravanje i odabir budućeg zanimanja, pomoći mladim ljudima da otklone nedoumice koje imaju u pogledu profesija ili poslova, da razumiju svoje sposobnosti i definiraju svoje stavove u pogledu ponuđenih ili željenih izbora", kazala je direktorica Agencije za ekonomski razvoj 'Prvi korak' d.o.o. Ajla Greda.

"Cilj održavanja sajma bila je informiranost učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Konjic o strukturama i zanimanjima koje im pruža J.U. Srednja škola Konjic. Iskreno se nadamo da smo budućim srednjoškolcima približili i olakšali izbor njihovog budućeg četverogodišnjeg ili trogodišnjeg školovanja. Voljeli bismo da promociju nastavimo i u budućnosti", rekla je direktorica J.U. Srednja škola Konjic Enisa Karkelja.

Nadamo se da se na ovaj način bar djelimično uspjelo doprinijeti popularizaciji i promociji zanimanja koje pruža J.U. Srednja škola Konjic i na taj način pružila pomoć učenicima da pronađu svoje mjesto u svijetu rada, zanimanja i zvanja kako bi donijeli pravu odluku pri izboru srednje škole i budućeg zanimanja.