MIRO GAVRAN "Šimiću se treba odužiti prevođenjem njegovih djela na 20 svjetskih jezika"

miro gavran, kazalište, kultura

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran otvorio je u ponedjeljak u Grudama tradicionalnu književnu manifestaciju pozivom Hrvatima da se pjesničkome velikanu Antunu Branku Šimiću oduže prijevodima njegova djela na 20-tak najvažnijih svjetskih jezika.

U rodnim Drinovcima kod Gruda u ponedjeljak je započela višednevna tradicionalna književna manifestacija Šimićevi susreti koju je otvorenom proglasio predsjednik Matice hrvatske.

„Antun Branko Šimić je dao izniman doprinos hrvatskom pjesništvu i književnosti. Nadam se kako ćemo mu se uspjeti odužiti na način da prevedemo njegove pjesme na 20-tak najvažnijih jezika. Svojim dolaskom željeli smo iskazati poštovanje njemu, njegovim Drinovcima i cijelim Grudama“, rekao je Gavran.

Večerašnji program 59. Šimićevih susreta uveličan je koncertom Zbora glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara, kojim će ravnati don Dragan Filipović, uz nastup mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić, Marijane Pavlović na glasoviru i komornog sastava Tamburaškog orkestra Mostar.

Manifestacija se nastavlja u srijedu 27. travnja u Mostaru gdje će se upriličiti poetski kolaž o djelu Antuna Branka Šimića. Nakon toga će sudionici položiti cvijeće na spomenik A. B. Šimiću u Mostaru.

Šimićevi susreti 2022. završit će u petak 29. travnja, u Grudama gdje će se održati svečana akademija na kojoj će govoriti akademik Luko Paljetak.

Tada će se dodijeliti nagrade mladim pjesnicima, a bit će uručena i godišnja nagrada „Antun Branko Šimić“ Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne za najbolje književno djelo.