MINISTAR U OBRANI VLADE HNŽ Proračun HNŽ se dopunjava sa 50 milijuna KM, evo i gdje bi novac trebao ići

Adnan Faladžić
Hercegovina.info

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja će biti održana u utorak naći će se Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Proračuna, što je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjednici.

"Važno je izdvojiti da je financijski okvir ovog Proračuna 315 milijuna maraka, što je značajno povećanje u odnosu na planirani Proračun za ovu godinu koji je bio 265 milijuna", kazao je Feni ministar financija HNŽ Adnan Faladžić. Izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli uvažiti gotovo sve zahtjeve proračunskih korisnika.

Ministar je naveo neke od najvažnijih stavki iz Proračuna kao što je transfer školama gdje su osigurana sredstva za nabavku udžbenika za sve osnovce iz ove županije.

"Osigurali smo besplatne udžbenike za 50-ak škola, odnosno za 16.195 učenika u osnovnim školama. Za to su osigurana sredstva u iznosu od 2,9 milijuna maraka, a sredstva će biti upućena školama odmah nakon usvajanja na Skupštini, nakon čega će se provesti nabavka udžbenika", pojasnio je on.

Istaknuo je i važnost transfera prema Službi za zapošljavanje. "Razmatrajući aktualnu situaciju, ne samo u županiji ili BiH, nego u regiji i svijetu, a koja se odnosi na poskupljenja životnih namirnica, Vlada je uvela mjeru podrške nezaposlenim osobama. Pratili smo događanja na višim razinama vlasti", dodao je ministar Faladžić.

Naveo je i kako će Vlada HNŽ pomoći svim nezaposlenima u županiji koji se 30. lipnja nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje tako što će im uputiti jednokratnu pomoć u iznosu od 100 maraka. Za to je planirano izdvojiti sredstva u iznosu nešto većem od 2,7 milijuna maraka, dodaje ministar.

"Osigurali smo dodatna sredstva za nezaposlene majke porodilje koje su do sada ostvarivale naknadu u trajanju od šest mjeseci, a to smo sada produžili na godinu dana", podvukao je. Rekao je i da su prema Skupštini HNŽ, uporedo s Izmjenama i dopunama Proračuna, upućene Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja gdje se, prema tom zakonu, planiraju uvesti još dva godišta u egzistencijalnu naknadu.

"Od 1. siječnja 2023. uvodimo i još jedno godište. Dakle, od 1. rujna idu 1968. i  1969. godište, a od iduće godine ide i 1970. godište", poručio je ministar. Još je kazao kako bi za jačanje turističkih kapaciteta pri Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša trebalo biti izdvojeno 350 tisuća maraka, dok bi se za pomoć potresom zahvaćenim područjima pri Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo izdvojilo 400 tisuća maraka.

Transfer za zaštitu obitelji s djecom pri Ministarstvu zdravstva rada i socijalne skrbi iznosio bi 400 tisuća maraka, a pomoć povratnicima 250 tisuća. Ministar Faladžić naglasio je kako je ovime riješeno i pitanje zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika, a povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije i visoko obrazovanje.

Predviđena su, kaže, značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih postaja, školskih i sportskih objekata, dovršenje radova na zgradi županijske Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela 'Ero' u novu zgradu Vlade HNŽ.

Tako bi transfer za sport iznosio 950 tisuća maraka, za kulturu 500 tisuća maraka, za sportsku infrastrukturu 1,3 milijuna, Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu 'Džemal Bijedić' po 300 tisuća maraka, dok bi transfer za 'Caritas' i 'Merhamet' iznosio 200 tisuća maraka.

Također je planiran poticaj poljoprivredi u iznosu od 975 tisuća maraka, kao i potpora gospodarskim subjektima u iznosu nešto većem od 430 tisuća maraka. Između ostaloga, planirana je i nabavka vozila hitne pomoći domovima zdravlja u iznosu od 650 tisuća maraka, a 480 tisuća maraka izdvojilo bi se za rekonstrukciju i investicijsko održavanje cesta.