FOTO  KULTURA Okončano 'Mostarsko ljeto'

Mo ljeto - predstava Tobija
Mostarsko ljeto

Kulturna manifestacija 'Mostarsko ljeto 2020' koja je započela 17. srpnja ove godine zatvorena je u petak navečer u Pozorištu lutaka Mostar izvedbom predstave 'Tobija' Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. U predstavi igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmač.

"Ovom predstavom, prije svega, želim da na neki način vratim duh lutkarstva, ono lutkarstvo što je nekada bilo i lutkarstvo koje sada prerasta u neku potpuno drugu vrstu umjetnosti. Zapravo, lutkarstvo tu stoji, ali poprima sadržaje i elemete cirkusa i potpuno drugog glazbenog oblika i sadržaja. Tako da je ova predstava isprepletena i sa lutkarskim momentima i sa nekom paravanskom 'mooving' igrom, koja je onako paravanski, hajmo reći, prepoznatljiva iz nekog starog vremena, ali je upakirana u jedan džezerski glazbeni štimung", istaknuo je o predstavi režiser i glumac Mario Drmač.

'Tobija' je priča o malom jazavčaru koji nezadovoljan svojim izgledom ide u zoološki vrt kako bi tražio savjete od ostalih životinja. Kada pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, on shvati da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija.

"Naravno, poruka je - najbolje je biti ono što jesi, prestanimo biti i tražiti da smo drugačiji i da želimo biti ovakvi ili onakvi, da imamo ovo ili ono. Mislim da danas živimo u takvom vremenu gdje smo filovani sa programom i sadržajem kako na TV-u tako i na ostalim medijima. Svi nekako žele da izgledaju slično, drugačije pa često znamo vidjeti i muškarce i žene iste, više ne liče na ljude, liče na vanzemaljce, ali se pune i filuju sa nekom potpuno drugom vrstom steroida", naglasio je Drmač.

Predstava 'Tobija' premijerno je odigrana u ožujku mjesecu ove godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru. "Ovo je mlada predstava pred kojom je sigurno jedna velika budućnost. Lijepo je da je Pozorište mladih u Sarajevu nastavilo tradiciju i njegovanje lutkarske umjetnosti i nadam se da ćemo u budućnosti raditi dosta lijepe i kreativne predstave za djecu", kazao je Drmač.

U trajanju od nešto više od mjesec dana 'Mostarsko ljeto 2020' pružilo je jako kvalitetan i bogat sadržaj, točnije 26 različitih sadržaja od toga 12 izložbi fotografija i likovnih radova, pet predstava, pet promocija knjige, te četiri koncerta.

Organizatori se zahvaljuju svim posjetiteljima i sudionicima na dolasku, razumijevanju i poštivanju preporuka. Također, zahvaljuju generalnom sponzoru Ministarstvu obrazovanja, kulture, znanost i sporta HNŽ, te sponzorima Gradu Mostaru i kompaniji BH Telecom na podršci pri realizaciji ovogodišnjeg 'Mostarskog ljeta'.