Kršćani i alternativna medicina.

Ovih dana u Zagrebu je bio Marokanski „iscjeljitelj“ Mekki Torabi, na čijim je tretmanima, nagađa se, bilo više od 300 000 ljudi. Za sebe kaže da ne liječi on nego Bog, a slično je i sa Zdenkom Domančićem, bioenergičarom koji liječi i na daljinu, a najpoznatiji je slučaj navodnog izlječenja Ivana Balića, upravo na daljinu. Kao i Torabi, i Domančić tvrdi da kroz njega liječi Bog.

Činjenice su da njima hrli veliki broj kršćana-katolika, iako mnogi svećenici upozoravaju da su alternativni načini liječenja ništa drugo doli prerušene druge religije i new age a neki tvrde da se tu radi i o demonskom. Pater James Manjackal navodi da kod mnogih egzorcističkih obreda istjeruje ni manje ni više neko duhove koji sebe nazivaju duhovima reikija, bioenergije i sl.

S druge strane, liječnici klasične medicine govore da su „alternativci“ obični šarlatani. Zbog tih sve većih susretanja i pitanja u vezi alternativnih načina izlječenja, liječnici i svećenici su ovih dana održali simpozij u Zagrebu ,da bi se dali odgovori na pitanja: jesu li alternativne iscjeljiteljske tehnike učinkovite i pomirljive s kršćanskom objavom. Da se radi o ozbiljnom simpoziju svjedoči i veliki broj interdisciplinarnih znanstvenika, pravnika, etičara, teologa, liječnika.

Na simpoziju sudjeluje i svećenik fra Josip Blažević koji kaže:Bioenergija je  pseudoznanstvena iscjeljiteljska tehnika, koja se temelji na okultnoj anatomiji duha. On, pak, svoju tvrdnju temelji na proučavanju literature poznatih bioenergetičara jednako kao i na svjedočanstvima osoba koje su prošle njihove tretmane. »Ako se izuzme utjecaj placebo-efekta, izražavamo najdublju sumnju i u bilo kakvu učinkovitost bioenergetičarskih postupaka«, kaže Blažević.

Sve češće su i emisije tipa „ Na rubu znanosti“ u kojima često gostuju šamani, jogiji koji tvrde da mogu levitirati, liječiti, putovati astralno, kroz vrijeme te da smo svi dio neke nevidljive energije s kojom oni u stvari mogu upravljati. Oni navodno posjeduju izgubljena znanja starih civilizacija. Jasan je cilj new age politike - čovjek je svemoćno biće i nije nam potreban Bog.

Na svijetu je sve više ateista i pripadnika raznih sotonističkih crkava a najviše je u stvari neopredjeljenih, koji se možda i pišu formalno kršćanima, ali ne žive tako i često zalutaju u svijet demonskog.Najveći podsjetnik za to su nam ratovi i pesimistično gledanje budućnosti. Kao Kršćani i Katolici trebali bismo biti optimistični i živjeti vjerovanje u Boga. „ Tvoja te vjera ozdravila, idi u miru“ Isusove su riječi.

Ivan/ljubuški.info