Krenula je iz Mostara predstavljati Balkan u Brazilu

Arleta Ćehić,Izložba,Brazil
Arleta Čehić

U Sao Paolu (Brazil), danas je svečano otvaranje značajne Međunarodne grupne izložbe likovnih radova pod nazivom 'Out of home –Wings for Freedom', u okviru koje će svoje radove predstaviti 196 umjetnika iz 27 zemalja svijeta. Među njima se nalazi i naša bh. umjetnica Arleta Ćehić, koja predstavlja regiju Balkan.

"Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi satkanoj od individualne kreativnosti svakog gostujućeg umjetnika, izraženoj u konstrukciji papirnog aviona, simbolu leta i slobode, kako bi u globalnom smislu pokazali važnost umjetnosti u jednom od najgorih trenutaka za čovječanstvo na početku 21. stoljeća", istaknula je Ćehić.

Ova značajna izložba označava i ponovno otvaranje Kulturnog prostora Instituta Servantes u Sao Paolu, a ceremonija otvorenja izložbe je povjerena generalnom konzulu Španjolske u São Paolu, njegovoj Ekselenciji Miguelu Gómez de Aranda Villén i ravnatelju Cervantes Instituta iz São Paola Juan Manuel Casado Ramosu.

Kustos je Fernando Durão, asistentica kustosa Dalva Bertelli, a projekat je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Izložba će trajati narednih mjesec dana.

Inače, naša istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić je prošlog mjeseca sudjelovala na značajnoj međunarodnoj izložbi u Londonu (Engleska), u organizaciji umjetnika Deb Covell-a i Saturation Point galerije pod nazivom 'White circle'.