KORIZMENI KONCERT Istaknuti umjetnici izvest će najpoznatija Mozartova djela u Kulturnom centru Stolac

Kulturni centar Stolac
Kulturni centar Stolac

Korizmeni koncert „Requiem“ W. A. Mozarta, održat će se u ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine u Kulturnom centru Stolac, s početkom u 19 sati. Ulaz na koncert je slobodan.

Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara, koji vodi don Dragan Filipović i koji je najzaslužniji za ovo događanje, uz glazbenu potporu Dubrovačkog simfonijskog orkestra te gostiju iz više država ostaviti će snažan pečat ovom veličanstvenom izvedbom u Stocu. A koncert će dan poslije biti ponovljen u Crkvi Male braće u Dubrovniku, piše Stolac city.

„Posjetitelji će moći uživati u izvrsnim izvedbama Akademskog zbora 'Pro musica' Mostar, Zbora Srednje glazbene škole Ivana pl.Zajca Mostar, Mješovitog zbora studija Glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, zborovođe Dragana Filipovića i Katje Krolo-Šarac, asistenta Emila Bevande, korpepetitorice Marijane Pavlović, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Nede Pjeković-sopran(Split), Žana Marendić-mezzosporan (Split), Bože Jurić-Pešić-tenor (Split), Ante Jerkunica-bas (Split) i dirigenta Hari Zlodre“, najavili su organizatori.

Iako je Mozartov životni vijek bio vrlo kratak, iza sebe je ostavio brojna svjetski vrijedna glazbena djela. U Requiemu, za razliku od drugih mnogobrojnih djela, autor potpuno unosi svoje mladenačko srce, radosno, iskreno, smjerno i pokajničko, ali i dostojanstveno. Čas je lirik, čas dramatik, čas melankolik, ali uvijek jasan u frazi, miran u duši, bogat u harmoniji, profinjen na melodiji, misleći na sebe, dok u djelu traži pokoj duše za druge. Summa summarum ovog djela neka bude poruka u riječima koje je izgovorio Mozart pred sami odlazak s ovoga svijeta: Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu! Neka bude tako, kaže se u popratnom tekstu programa maestra don Dragana Filipovića.