FOTO  Konjic se prisjetio Srebrenice

Konjic ne zaboravlja Srebrenicu
Vehid Šišić

U subotu 11. srpnja u 21 sat Narodni univerzitet u Konjicu organizirao je manifestaciju pod nazivom 'Kultura pamćenja'. Program je bio posvećen 25 godišnjici od genocida u Srebrenici, a koncipriran je kroz različite segmente.

Izložbom fotografija, nastalim tijekom posjeta Srebrenici autora Vehida Šišića, koja je u 21 sat postavljena na platou ispred Konjičke ćuprije, naznačen je početak programa. Zatim je Umjetničkim instalacijom pod imenon 'Prati moje stope', kojima se naznačio put od platoa preko Konjičke ćuprije do Galerije Zavičajnog muzeja, nastavljen program. Na završnici je priređena projekcija filma o žrtvama genocida, ubijenim od strane zloglasnih 'Škorpiona'.

Pored navedenih postavki i sadržaja prostor oko ćuprije i Zavičajnog muzeja bio je vizualno obilježen simbolima Srebrenice. Srebrenički cvijet je projiciran na zidu ispod platoa ćuprije, stvarajući refleksiju u bistroj Neretvi, a eksterijer i enterijer Muzeja su, uz istaknuti pano sa brojem žrtava genocida u Srebrenici, simbolično obojeni u crvenu - boju krvi.

Vrhunac repertoara je obilježen zvučnim efektima u kojima su se čuli glasovi iz off-a, dočaravsi svu tragediju egzodusa kroz disharmoničnu konfuziju. Glasove su snimili pripadnici različitih generacija, izgovaranjem dijela imena žrtava genocida.

U projektu kojeg već godinama producira Narodni univerzitet, sudjelovali su umjetnici iz Konjica: Vehid Šišić, Muamer Ćukle, Muhamed Krnjić, Benjamin Mušinović, Dino Džumhur, Semir Hadžajlić, Amina Madžak, Sara Osmanović, Merjem Rožajac, Alija Korić i Elmin Sultanić, navodi se u priopćenju iz Narodnog univerziteta Konjic.