KONJIC Promovirana knjiga o ratnim sjećanjima i dedinoj singerici

S promocije knjige Melihe Hebibović
Vehid Šišić

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i partnera 'Yunus Emre' Instituta Mostar i Fondacije 'Lijepa riječ' Konjic, u okviru 'Konjičkog kulturnog ljeta', u kino dvorani Doma kulture u Konjicu, promovirana knjiga ratnih uspomena i sjećanja Melihe Hebibović.

O knjizi su govorili Nezim Halilović-muderris i Esad Bajić, a moderator je bila Harisa Ćukle. Program je obogaćen ilahijom zbora 'Sejfullah' Konjic i multimedijalnim fragmentima iz knjige koje su priredili Muamer Ćukle I Benjamin Mušinović. Za scenografiju i zvuk su se pobrinuli Dino Džumhur, Muhamed Krnjić i Elmin Sultanić.

Meliha je stomatolog, a u ratu, pored profesionalnog poziva, bila je još majka, sestra, kćerka, izbjeglica, član ekipe ratne kirurgije. Kroz ovo autobiografsko djelo, opisano je ratno preživljavanje jedne obitelji, koje je stavljeno u kontekst općeg, tako da individualno ima opći značaj.

Priče opisuju prostor Glavatičeva, Bjelimića i Konjica, ratna zbivanja iz ugla Melihe Hebibović. Naslov knjige koja ima 300 stranica, Dedina singerica, asocira na mudrost i točnost, preciznost.

Knjiga je puna detalja iz ratnog Konjica, kao čuvar sjećanja na taj sudbonosni period grada i naroda, knjiga je zlata vrijedna, jer je jedna od rijetkih na ovom prostoru.

"Često me razočara spoznaja kako ljude pokreću materijalni i svjetovni izazovi, mnogo snažnije od onih često duševnih, emocionalnih da ne kažem duhovnih. Duhovni su nešto drugo, pogotovo kad i njih materijaliziramo", kazala je između ostaloga autorica knjige.

"Knjiga koja je pred nama je autentično svjedočenje autorice vremena našeg otpora oružanoj agresiji, našeg uspravljanja, čeličenja i ponosa, vremenu o kojem na našu veliku žalost još uvijek stidljivo pišemo, pričamo i prenosimo na naše potomke.

Ono što želim posebno naglasiti je da je autorica samohrana majka, koja je kao i mnogo drugih naših majki, posebno onih koje su svjedočile šehadet svojih muževa istoga trena preuzimale i ulogu muška. To je genarcija majki koje su sve podredile svojoj Vjeri, Domovini, narodu i djeci, generacija koja nije imala vlastitih želja i prohtjeva i sve su činile da njihovoj djeci, ali i svoj drugoj djeci i dobronamjernim insanima bude dobro i bolje od njih samih", naveo je između ostaloga Halilović.

"Ova knjiga je ispisana je na 300 stranica A5 formata i podijeljena je u dva dijela. Prvi dio čine sjećanja na rat - od prvih vijesti na televiziji o početku agresije, preko prvog granatiranja Glavatičeva 1992. g. pa sve do oslobođenja Glavatičeva i povratka u rodni kraj, četiri godine kasnije.

Drugi dio knjige naslovljen 'Dedina singerica' predstavlja sažeto sjećanje na rano djetinjstvo, obitelj, ljude i događaje tok vremena, školovanje u Sarajevu, te početke stomatološke prakse. Žanrovski, ova knjiga pripada memoarskoj prozi sa elementima dnevnika", rekao je Bajić.