KONJIC Gradom će osam dana šetati 450 glumaca i umjetnika, važnu odluku donosit će i glumac iz Ljubuškog

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Konjic će 22 godinu po redu postati centar kulture i umjetnosti, a sve zahvaljujući Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, koji će se održati od 15. do 23. travnja u ovom gradu. Tom prilikom u Konjic će pristići čak 450 sudionika iz 19 gradova, koji će izvesti 26 teatarskih ostvarenja.

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

„Konjičani će ugostiti ekipe iz Kaknja, Tuzle, Žepča, Zavidovića, Bugojna, Visokog, Bileće, Kupresa, Doboja, Donjeg Vakufa, Zenice, Sarajeva, Živinica, Modriče, Goražda, Prnjavora, Dervente, Zvornika i Konjica. Navedene skupine, natjecat će se u dvije kategorije: dramske sekcije srednjih škola i amaterska kazališta. Novitet, u odnosu na ranije festivale jest uvođenje posebne grupe koju sačinjavaju predstavnici svih kazališta/dramskih sekcija“, rekao je Inas Jablan ispred Amaterskog kazališta „Neretva“ za Hercegovina.info.

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Zadatak ove grupe jest da nazoči dramskim radionicama tijekom trajanja samog festivala, a produkt istih bit će prikazan na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala. Također, predstavnici grupa su ujedno i članovi žirija publike festivala, te će na završnici donijeti odluku o najboljoj predstavi festivala.

Svečano otvaranje svojim koreografijama i plesom na svili uljepšat će članovi plesnog kluba „Vermelho“ iz Mostara.

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

„Na završnici festivala, stručni žiri, pored ostalih artističkih dostignuća, dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje i Grand Prix najboljoj predstavi Festivala. Također, nakon svečane ceremonije zatvaranja, nagrađeni sudionici i gosti, moći će uživati u gurmanskim specijalitetima stručnog tima predvođenog od strane chefa Benjamina Zahirovića“, istaknuo je Jablan.

Kako kaže, svaki festivalski dan će također biti propraćen zabavnim programom sastavljenim od izbora za najbolju glumicu i glumca večeri, teatarskim kvizom i glazbenim programom čiji su nositelji članovi i prijatelji „Neretve“.

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Stručni žiri nadolazećeg festivala sačinjavaju Vahid Duraković, dramaturg iz Bogojna; Ena Husić, glumica iz Konjica; Domagoj Nižić, glumac iz Ljubuškog sa zagrebačkom adresom; te Armin Filipović, glumac iz Tuzle. Oni će svojim znanjem i iskustvom mladim talentima nastojati prenijeti sve artističke vrijednosti koje teatar nudi.

Inače, Amatersko kazalište „Neretva“ Konjic je osnovano 1947. godine i u njemu je oduvijek egzistiralo više umjetničkih sekcija, a iza sebe imaju na stotine kazališnih projekata.

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

„Kroz sudjelovanje na dvadeset i jednom festivalu prošlo je: 130 školskih dramskih sekcija i kazališnih grupa; 57 gradova; 7114 sudionika; 415 predstava; 37 profesionalnih kazališnih djelatnika u funkciji članova Stručnog žirija festivala i voditelja dramskih radionica. Navedene brojke potvrđuju da Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva spada u red najvećih i najznačajnijih kulturno-obrazovnih događaja za mlade u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Inas Jablan ispred Amaterskog kazališta „Neretva“.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.