Kako izabrati što čitati?

Knjige pred vratima
Getty

Čak iako godišnje pročitate sto knjiga – moguće je! – to je i dalje samo mali dio u odnosu na broj godišnjih izdanja. A ako imate čitalačku blokadu, možda ćete teško pronaći točku oporavka. Ključno je da pronađete pravu knjigu za vas – knjigu koja posjeduje taj nemjerljivi faktor koji vas uzbuđuje, bez obzira je li u pitanju novi roman iz vašeg omiljenog serijala epske fantastike ili raskupusani primjerak ljubavnog romana vaše mladosti, jedino što je bitno je da ostanete zaljubljeni u knjige – ta ljubav vas goni, da nastavite čitati knjige kada vas nitko ne tjera.

Otvorite Goodreads nalog

"Dizajn stranice je možda zastario i prevaziđen, i voljela bih da je stranica ima bolje moderatore, ali Goodreads je trenutno najkorisnija aplikacija na tržištu kada su knjige i čitanje u pitanju. Funkciju pravljenja listi koristim kao neku vrstu dnevnika u koji bilježim naslove koje sam pročitala i koje želim pročitati. Možete bilježiti koje knjige želite pročitati i koje trenutno čitate, i da ocjenjujete knjige koje ste već pročitali", navela je Maris Krizman.

"Ne brinite ako nemate puno prijatelja na Goodreadsu ili ako oni ne vole isto što i vi. Uvijek možete neformalno pratiti korisnike, bez slanja zahtjeva za prijateljstvo. Možete pratiti i svoje omiljene autore, i da vidite šta oni čitaju. I da, na Goodreadsu možete pratiti i biblioteke", navodi Krizman.

Posjetite obližnju biblioteku ili knjižaru i porazgovarajte sa zaposlenima

Ako niste posjetili biblioteku od školskih dana kada ste morali pozajmljivati knjige za lektiru, vrijeme je za novu člansku karticu. Biblioteke su one zgrade prepune knjiga koje možete pozajmiti kad god poželite. Odlično mjesto za početak potrage za novim naslovima jesu police sa novim knjigama, i bibliotekari će rijetko propustiti priliku da pomognu i preporučiti nešto zanimljivo.

Isto važi i za knjižare, njih uvijek raduje da pronađu i preporuče knjigu koja će zadovoljiti vaš ukus. Nabrojte im nekoliko knjiga koje su vam se dopale (i neke koje vam se nisu dopale) i dobit ćete odličnu preporuku, navodi se na stranici Lagune. Nemojte zaboraviti da postoje i antikvarnice, sve one imaju osoben i uglavnom pažljivo oformljen izbor naslova, među kojima se često mogu naći dragocjenosti koje se više ne tiskaju i ne mogu se naći nigdje drugo.

Pratite virtualni čitateljski klub

Naravno, uvijek možete napraviti čitateljski klub i u stvarnom životu – ali tu uvijek postoji opasnost da se ne možete dogovoriti sa prijateljima oko izbora knjiga, osim ako se unaprijed ne dogovorite oko teme koju želite obrađivati. Zbog toga su virtualni čitateljski klubovi mnogo korisniji.

Pratite određenog (manjeg) izdavača

Velike izdavačke kuće su obično previše generalističke da bi imale posebne glasove. Manji izdavači uglavnom imaju ponudu koja dijeli kohezivni senzibilitet, možda zato što tiskaju manji broj naslova godišnje. Zato ćete u katalogu manjih izdavača mnogo češće pronaći inovativna djela autora koji se ne plaše da eksperimentiraju sa naracijom i stilom. Ovakva strategija dobro funkcionira i kod izdavača koji su žanrovski opredijeljeni.

Prelistajte stare kataloge i časopise

"Jedno od najljepših osjećanja je kada pročitate knjigu pisca za kojeg nikada niste čuli, a onda pronađete zabačen katalog ispunjen naslovima tog autora.

I to me vodi do najvažnije točke: ne morate čitati najnovije, najpopularnije naslove. Bilo koja knjiga koju niste pročitali je za vas nova. Ne postoji razlog da se fokusirate samo na ono o čemu drugi pričaju – sa malo sreće bit ćete zauzeti čitanjem da bi vas uopće zanimalo šta drugi misle", navela je Krizman za stranicu forge.medium, a prenio portal Laguna.