IZLOŽBA U MOSTARSKOM BISKUPIJSKOM CENTRU Djela jednog od najistaknutijih hrvatskih slikara od 22. srpnja pred publikom

Izložba slika,Šime Perić,slikar,Biskupijski centar u Mostaru
Požeška biskupija

Biskupijski centar u Mostaru će mostarskoj publici 22. srpnja darovati izložbu djela Šime Perića pod nazivom „Vedar dan“, čime će ovaj grad dobiti priliku da bude utočište posljednjih tragova umjetnosti jednog od najistaknutijih hrvatskih stvaratelja druge polovine 20. stoljeća. Koliko je ova izložba posebna, govori činjenica da je Perićeva supruga nakon njegove smrti odlučila darovati baš mostarskoj publici čak 29 njegovih cijenjenih djela, a sve u cilju kulturnog razvoja ovog grada i same Hercegovine. Izložba će biti otvorena s početkom u 19 sati, a umjetnička djela bit će izložena do daljnjeg u prostorijama Biskupijskog centra.

„Njegova djela sinteza su čileanskih i bračkih inspiracija, beogradskih iskustava, te pariških izložbi koje je umjetnik imao priliku vidjeti za vrijeme svoga boravka u francuskom glavnom gradu. Također, Perić je jedan od rijetkih umjetnika s ovih prostora koji je 50ih godina prošloga stoljeća odlučio prekinuti s konvencionalnim pristupom slikarstvu te je počeo stvarati apstraktna djela u duhu enformela, tašizma i drippinga. Dakle, ova izložba od velikog je značaja za grad Mostar i za Biskupijski centar s obzirom da objedinjuje Perićeva djela od njegovih najranijih slika pa do posljednjih ciklusa“, rekla je Dora Sesar, kustosica Galerije Biskupijskoga centra u Mostaru za Hercegovina.info.

Izložba slika,Šime Perić,slikar,Biskupijski centar u Mostaru

Kako kaže, izložba obuhvaća 16 slika koje prikazuju slikarev doživljaj Mediteranske vedrine kroz prve Šimine pejzaže iz pedesetih godina, djela iz dvaju ciklusa Vedar dan i Atlantida, te kroz apstraktne radove iz ciklusa Ljeta na Braču i Prostorne konfiguracije.

„Svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. dr. Vjeko Božo Jarak više je od pola stoljeća prikupljao umjetnička djela kroz prijateljske odnose sa sarajevskim i zagrebačkim umjetnicima i profesorima, ali i vrhunskim umjetnicima 20. stoljeća. Jedno od takvih prijateljstava bilo je i ono sa Šimom Perićem i njegovom suprugom Tonkom. Nakon Šimine smrti, ali i potresa koji je u sred pandemije korona virusa pogodio Zagreb i oštetio njihov stan u Martićevoj ulici, Tonka je htjela što prije završiti s darovanjem Šiminih djela“, objasnila je Sesar.

Tako je na poticaj Vjeke Jarka i Biserke Rauter Plančić, tadašnje ravnateljice Moderne galerije u Zagrebu, dio slika, točnije njih 29, darovala Biskupijskome centru u Mostaru.

Izložba slika,Šime Perić,slikar,Biskupijski centar u Mostaru

„Ona je tada već bila u dubokoj starosti i htjela je da njegova djela budu čuvana tamo gdje će biti vrednovana na pravi način. Također, time je htjela pomoći kulturnom razvoju Mostara i Hercegovine. Dakako, nakon svoje velikodušne donacije očekivala je i nadala se da će djela njezina Šime biti izložena i prikazana mostarskoj publici. Izložba Vedar dan sjećanje je na Šimu, te znak zahvalnosti Tonki na ovom daru galeriji Biskupijskoga centra i gradu Mostaru“, pojasnila je Sesar.

Prema njenim riječima, Mostar ima vrlo velik kulturni potencijal, a u posljednje vrijeme kulturnih događaja je sve više.

„U tome smislu i novootvoreni prostor Biskupijskoga centra za cilj ima biti dio kulturne ponude grada Mostara, te mjesto na kojemu građani i posjetitelji imaju priliku nešto naučiti i pobliže se upoznati s umjetnošću. Ova izložba realizirana je u okvirima Biskupijskoga centra u Mostaru, s obzirom da su odabrana djela dio zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije“, zaključila je Sesar.

O Šimi Periću

Šime Perić rođen je u Čileu 1920. godine u obitelji iseljenika s Brača. Djetinjstvo je proveo između čileanske Antofagaste i Ložišća na Braču. Upisao je Akademiju primijenjene umjetnosti u Beogradu 1948. godine, a za vrijeme studija proveo je jedan semestar na pariškoj École Supérieure des Beaux-Arts, gdje se specijalizirao za fresko-slikarstvo, kojim se nastavio baviti idućih 20 godina. Godine 1952. diplomirao je na beogradskoj Akademiji, a zbog izvrsnog uspjeha u kopiranju fresaka, ponuđena mu je stipendija za usavršavanje na restauratorskom i konzervatorskom odjelu u École de Louvre u Parizu. Perić ovu ponudu ipak nije prihvatio te se odlučio posvetiti svome samostalnom slikarskome radu.

Šime Perić jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća. Od ekspresionističkih pejzaža, drippinga, pa do apstrakcije, od tempere, gvaša, pastela ili olovke, pa sve do drvenih skulptura, Perićev je stil prepoznatljiv bez obzira na izraz i tehniku – obilježava ga kretanje, stvaralačka znatiželja, nemir, priroda i duh Mediterana. Prema umjetnikovim riječima, što se više od Brača udaljavao, bivao je Braču sve bliži, a ovaj ga je otok inspirirao svojim bojama, svjetlošću, kao i ambijentom očinskoga doma. Izložba „Vedar dan“ sjećanje je na Šimu Perića i znak zahvalnosti Tonki Perić Kaliterna na njezinom velikodušnom daru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.