IZGUBIO ŽIVOTNU BITKU Preminuo proslavljeni glumac Žarko Laušević

Žarko Laušević

Umro je proslavljeni glumac Žarko Laušević.

"Obavještavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, poslije kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mjestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaviještena. U ime obitelji, Anita Laušević", stoji u priopćenju ožalošćene obitelji.

Glumac je, pišu srpski mediji, prije dva mjeseca bio u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog mjeseca pojavio na premijeri filma "Heroji Hilijarda" gdje ga je publika dočekala gromoglasnim pljeskom.

Žarko Laušević

Za Oficira s ružom dobio Zlatnu arenu


Žarko Laušević rođen je u Cetinju 19. siječnja 1960.godine. Sredinom 1980-ih bio je jedan od popularnijih glumaca bivše SFRJ. Laušević je u Podgorici (ondašnjem Titogradu) završio gimnaziju, a 1982. u Beogradu glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti. Te je godine postao i član Jugoslavenskog dramskog kazališta.

Iznimnu popularnost donijela mu je uloga u srpskoj televizijskoj seriji Sivi dom (1984.). Nakon toga uslijedile su druge kultne uloge koje je ostvario u uglavnom srpskim filmovima: Šmeker (1986.), Dogodilo se na današnji dan (1987.), Braća po materi (1988.), Boj na Kosovu (1989.), Kaži zašto me ostavi (1993.), Bolje od bekstva (1993.).

Nije dugo trebalo da postane jedan od najpriznatijih glumaca u svim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Za ulogu u filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije, Oficir s ružom iz 1987., dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca.

Žarko Laušević

Tijekom života objavio je i popularnu knjigu "Godina prođe, a dan nikad", koja je stekla veliku popuarnost u zemljama bivše Jugoslavije, a i sam je govorio da "to nije ni prava biografija, ni autobiografija, ni dnevnik, ni kronika - a sve to jest. Pomiješano i zgusnuto, prozračno i uzbudljivo".

Godine 2015. snimio je film "Smrdljiva bajka" kojim se nakon šesnaestogodišnje pauze vratio na filmsko platno. Od tada je ostvario niz zapaženih uloga među kojima su i one u serijama 'Koreni', 'Vreme zla', 'Kalkanski krugovi', 'Državni službenik', 'Tajna nečiste krvi'...

O njegovom životu snimljen je film 'Lauš' po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić. 

Ostat će upamćen kao jedan od najtalentiranijih glumaca s ovih prostora.