FOTO  Izabrani najbolji filmovi Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu

Mediteran film festival 2023
MFF

Dokumentarni film 'Između revolucija', rumunjskog redatelja Vlada Petrija odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film 'Pogled', španjolskog redatelja Alberta Baldinija dok je publika najboljim proglasila film 'Zlaćani pijesak', francuskog redatelja Francisa Del Ria.

Žiri u sastavu Dejan Dabić, Vlado Zrnić i Asja Krsmanović u svom obrazloženju naveo je kako nas ovaj hibridni dokumentarac koristeći epistolarnu formu, arhivske snimke, fikciju sa dokumentaristikom, uvodi u priču o dvije različite kulture i jednom prijateljstvu započetom još tijekom studija.

''Iranska revolucija s kraja sedamdesetih i rumunjska, s kraja osamdesetih, koordinate su za društveni kontekst priče u kojoj se kreću junakinje ovog filma, potvrđujući staro pravilo da se dokumentarac pravi u montaži i da je imaginacija autora čak važnija i od same stvarnosti'', naveli su.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima 'Sveta obitelj' španjolskog redatelja Borje Alcalde i filmu 'Moćna Afarin: U vrijeme poplave' grčkog redatelja Angelosa Rallisa.

''Put i putovanje nije samo dio života već i sam život. Promijeniti svijet znači promijeniti sebe. U ovom filmu svjedočimo istini koja nas sve više i više zahvaća i nemilosrdno nas postavlja u svijet gdje čovjek postaje mašina, stroj ili uređaj. Bijeg od nakaradnog je samo susret s čudesnim, božanskim i svakidašnjim, s onim s čim čovjek sebi čini ugodu i ljepotu duše'', navode članovi u obrazloženju o nagrađenom filmu 'Sveta obitelj' te dodaju kako nas ovaj film uči o jednostavnosti, poeziji i realnom.

Posebno priznanje žirija dodijeljeno je i filmu 'Moćna Afarin: U vrijeme poplave' koji, kako navodi žiri,  kroz vješt portret lika portretira društvo, ali i jedan od vodećih problema današnjice - globalno zagrijavanje.

''Sukobljavajući estetiku lijepog i ružnog, u postapokaliptičnoj sceni bangladeških poplava, heroina ovog filma podsjetnik je da su čovječnost i empatija jedini način za opstanak ljudske vrste'', naveo je žiri.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu slovenski redatelj Igor Zupe, glumica Ornela Vištica i mlada redateljica Karmen Obrdalj, najboljim kratkim filmom festivala proglasili su 'Pogled', španjolskog redatelja Alberta Baldinija.

''Poslije ovog filma ćemo putovati drukčije. Bez kajanja. Za izgubljenim'', stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu 'Prisjećanje - Meditacija o Triptihu', domaće redateljice Amre Hećo te filmu 'Shirampari - nasljeđe rijeke', španjolske redateljice Lucie Florez.

''Prepoznavanje naizgled slučajne snimke je zapravo film. Repeticija jednog kadra čini i stvara temu filma iz koje izlazi snaga emocije'', naveo je žiri u svom obrazloženju o filmu Amre Hećo, dok su za film španjolske redateljice Lucie Florez naveli kako prikazuje vječite oblike preživljavanja u oskudnim uvjetima.

Po prvi puta na mediteranskom festivalu, u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada 'Best Camera'. Žiri složen od snimatelja Pere Pavlovića, Antonija Ćorića i Mustafe Mustafića odlučio je ovo priznanje dodijeliti filmu 'Moćna Afarin: U vrijeme poplave', redatelja Angelosa Rallisa.

''Nagradu 'MFF Best Camera' odlučili smo dodijeliti za izvrsno snimljen film u kome je redatelj ujedno i snimatelj, a koji strpljivo bilježi atmosferu mjesta, emociju subjekta i radnju okupirajući gledatelja čisto postavljenim, lako razumljivim, kadrom u vrijeme poplave'', naveli su članovi žirija u svom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i posebno priznanje snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu 'Valerija', hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

''Žiri je kroz međusobne konzultacije i kompromis odlučio, jer je bilo više odličnih uradaka, za snimateljski rad u kom se iščitava kvalitetna priprema i asocijativna vizualizacija te koristeći se neuobičajenim pomagalima, snimatelj, dodaje novu vrijednost i razumljivost slici, s toga posebno priznanje dodjeljujemo kolegi Ivanu Slipčeviću'', naveli su.

Nakon dodjele nagrada prikazan je igrano dokumentarni film 'Tihi skitnica', redatelja Zdenka Jurilja, iz programa Domaćih autora.

Na 24. MFF-u, koji se održava u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji, a festival će biti zatvoren u subotu 14. listopada projekcijom dokumentarnog film Ivane Guberine 'Naš Mali', o velikom košarkaškom geniju Draženu Petroviću. Također, zbog velikog zanimanja publike ponovno će biti prikazan igrani film 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja.