FOTO  Iz Mostara se šalje poruka o bogatstvu različitosti

Konferencija za medije nacionalnih kulturnih društava
Hercegovina.info

Uoči koncerta nacionalnih organizacija kulture pod nazivom 'Suzvučja/Sazvučja', koji će se održati u petak, 17. rujna, s početkom u 18 sati na platou ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru, održana je konferencija za medije s koje je poslana poruka da je sutrašnji koncert dokaz da su različitosti bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Sanjin Kodrić pojasnio je kako je spomenuti koncert jedan je od projekata Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to BZK 'Preporod', HKD 'Napredak', SPKD 'Prosvjeta' i JKPHD 'La Benevolencija'.

Govoreći o spomenutim organizacijama Kodrić je naveo kako su one tijekom svih ovih desetljeća stvarale ne samo kulturnu već i društvenu elitu u BiH. Podsjetio je kako je prvi koncert 'Suzvučja/Sazvučja' održan u Sarajevu prošle godine te kazao da im je bila želja održati koncert u Mostaru koji bi, kako je rekao, trebao postati grad nade i budućnosti, a ne grad slučaj.

"Svako društvo će se na koncertu predstaviti vlastitim programom koji naravno nosi neku specifičnu notu kulture danog naroda, ali sve će se to sliti u jedan zajednički bosanskohercegovački kulturni mozaik sa svim našim specifičnostima, podudarnostima i osobnostima i otuda nimalo slučajan naziv 'Suzvučja/sazvučja': različiti tonovi, zasebni, koji imaju vezu i zajednički se stapaju u jednu kompoziciju", istaknuo je Kodrić.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' Dejan Garić kazao je kako je ideja da se koncert održi na otvorenom, jer je otvorenost simbol ovog grada. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile koncert će se održati na otvorenom ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, a u slučaju kiše, koncert će biti prebačen u Kosaču.

Garić je istaknuo kako će na koncertu nastupiti četiri društva, a svako društvo delegirat će svoj dio programa.

Tako će ispred 'Preporoda' nastupiti 'Dženana&Dženana', duo koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, ispred 'Napretka' trio 'Senso' koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, ispred L'a Benevolencije' 'Zorana&ęthno orchestra' i etno grupa 'Sv. Dimitrije' ispred 'Prosvjete'.

Dopredsjednik HKD-a 'Napredak' Miroslav Landeka kazao je kako koncertom žele poslati poruku kako 'naša različitost nije naše prokletstvo nego naše bogatstvo i svi se moramo truditi da tako i ostane'.

Izrazio je nadu u to da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u BiH. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako je presretan da se ovaj koncert događa u trenutku kada su sve oči uprte u Mostar.

"Sutra ćemo poslati jednu fantastičnu poruku iz Mostara i ovo je šećer na kraju, nakon svih kulturnih zbivanja u posljednja dva mjeseca", kazao je mostarski gradonačelnik te je pozvao sugrađane da dođu poslušati koncert i na taj način podrže ovaj festival kulture.