Hrvojev dom i dalje čeka bolje dane

Jedan od pokretača ideje obnavljanja ovoga objekta koji je izgrađen krajem 19. stoljeća, bio je i aktualni gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić. No, prema svemu sudeći, tadašnja obećanja političara pokazale su se kao klasične prazne riječi, jer do danas nije učinjeno apsolutno ništa kako bi radovi na obnovi zgrade Hrvojeva doma napokon krenuli.

Imovinski problemi

Kako doznajemo iz Gradske uprave, spomenuti objekt se zapravo ne nalazi u vlasništvu Grada Mostara, a u istom je nekad postojao barem jedan stan, tako da radovi ne bi mogli ni krenuti prije obeštećenja vlasnika.

''Bilo je ideja i pokušaja da se zgrada obnovi, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u ovom trenutku to nije realno izvodivo'', navode iz Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave. No, kako doznajemo od šefa gradske Službe za zdravstvo, socijalne i stambene poslove Mustafe Delića, službi koju predstavlja se nikad nije obratio nijedan potencijalni izvođač radova, kao ni vlasnik privatnog prostora u zgradi Hrvojeva doma, radi rješavanja ikakvih imovinsko-pravnih sporova.

Stoga se postavlja pitanje jeli ikada uopće postajala ikakva prava namjera da se navedeni objekt obnovi, ili je priča o tom jednostavno bila klasična predizborna manipulacija?

Prema riječima Mire Kordića, šefa Službe za građenje i obnovu iz Gradske uprave, idejni projekt za obnovu tog objekta je prije godinu dana uistinu stvoren, no istog nikad nije potvrdio gradonačelnik Bešlić koji je bio jedan od pokretača ideje.

''Idejni projekt je poslan gradonačelniku i isti i dandanas stoji, jer je potrebno uskladiti sve zainteresirane strane'', kazao je Kordić. Postavlja se pitanje zašto tijekom protekle godine nije učinjeno ništa na usklađivanju tih zainteresiranih strana?

U cijeloj priči se nipošto ne bi smjela izostaviti činjenica da se grad cijelu tu godinu nalazio u političkoj blokadi, a s obzirom da se kraj iste ne nazire, teško će se išta riješiti po pitanju zgrade Hrvojeva doma.

Veliki kulturni značaj

Podsjetimo kako je riječ o objektu koji nosi iznimno veliki kulturni značaj za Mostar. U njemu je, između ostalog, bila održana i prva kazališna predstava u ovom gradu, a tu je nekad bilo smješteno i gradsko kino. Nažalost, u ovom trenutku se može samo zaključiti kako su priče oko obnove zgrade Hrvojeva doma bile obične predizborne laži, piše Dnevni list.