FOTO  HNK Mostar partner najvećeg i najzahtjevnijeg teatarskog projekta na Balkanu

HNK Mostar, premijera

Uprogramskoj knjižici trilogije, napisao je to Dino Mustafić, direktor Festivala MESS i jedan od producenata projekta. Pored Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz Sarajeva, u čijoj produkciji je napravljen cijeli projekt, kao partneri projekta sudjelovali su Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) iz Zagreba, Bitef TEATAR iz Beograda, SARTR iz Sarajeva i Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara. Premijerno izvođenje trilogije u Mostaru bit će u petak 05. Iipnja 2015. u 20 sati. Zbog tehničkih uvjeta (oblik i veličina scene) predstava će se umjesto u HNK Mostar igrati u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar.
Trilogija se kroz tri vrlo različite priče dotiče teme ratova koji su se vodili u regiji i na poseban način se bavi njihovim posljedicama.

Predstava „Janje" redateljice Anice Tomić, krenula je od pokušaja otkrivanja što se nalazilo u prostoru današnjeg ZKM-a u Zagrebu u vrijeme početka Prvog svjetskog rata 1914. Predstava tako nastoji odgovoriti na pitanje imaju li prostori svoja sjećanja i ostavljaju li ljudi koji u njima borave svoje tragove.

„Kokoš" redateljice Selme Spahić, govori o ratu u Bosni i Hercegovini, težište predstave je postavljeno na slikama gladi, sebičnosti i nasilja kao nusprodukta instinkta za preživljavanjem. Glavnu žensku ulogu u predstavi „Kokoš" igra glumica HNK Mostar Jelena Koridić Kuret koja je na ovogodišnjem Festivalu BH drame u Zenici za ulogu Bake u spomenutoj predstavi osvojila nagradu za najbolju epizodnu ulogu.

„Orao" redateljice Ane Tomović pokušava odgovoriti na pitanja: Gdje je mjesto ratnih vojnih invalida u miru? Imaju li pravo na normalan život? Predstava prati proces njihove marginalizacije na taj način tematski vrlo korespondira sa aktualnim zbivanjima u postratnim društvima.
U realizaciji ovog izuzetno zahtjevnog projekta sudjelovalo je 14 glumaca iz cijele regije uz podršku oko 100 umjetničkih i tehničkih suradnika.