FOTO  Hadžihafizbegović zatvorio Sarajevo film festival u Mostaru

Emir Hadžihafizbegović
Hercegovina.info

U Mostaru je pred mnogobrojnom publikom završilo ovogodišnje izdanje Sarajevo film festivala i to izvanredno 'ubačenom' trećom projekcijom filma 'Koncentriši se, baba'. Treća projekcija je prikazana zbog velikog interesa publike, te iz razloga što na prve dvije nisu mogli ući svi koji su željeli zbog ograničenog broja mjesta.

U navedenom filmu glume Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović, Bane Popović, Mira Banjac i Dino Sarija. Nakon ove projekcije publiku je pozdravio jedan od glumaca filma Emir Hadžihafizbegović. Prije nekoliko noći, na prvoj projekciji filma 'Koncentriši se, baba' pred publikom u Mostaru, nazočili su redatelj Pjer Žalica, te glumci Jasna Žalica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović i Dino Sarija, kao i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

"Sretan sam da sam po treći put ostvario suradnju s Pjerom Žalicom. Radio sam 'Kod amidže Idriza' i 'Gori vatra' i mogu reći da je sjajan redatelj. Radili smo u jednoj odličnoj atmosferi i mislim da smo napravili odličan film, i sudeći po reakcijama publike na online platformi, film je 'pobrao' velike simpatije.

Čestitam svima koji su radili na filmu i mogu istaknuti kako je ovo film koji je urađen bez ijedne marke od strane države. Financiran je od Sarajevo film festivala, turske televizije TRT, te BH Telecoma i mi smo ovim filmom poručili da bez obzira na sramna sredstva koja dobivamo za pravljenje igranih filmova, a što je naš brendirani proizvod, da možemo uspjeti. Ne znam šta je od kinematografije i nogometne reprezentacije BiH još neki svjetski brend", kazao je za Hercegovina.info Emir Hadžihafizbegović koji je ostvario jednu od uloga u novom filmu Pjera Žalice 'Koncentriši se, baba'.

Na upit da opiše gdje je teže ili lakše glumiti, je li to kazalište ili film, Hadžihafizbegović je rekao: "Gluma je jedna, ali naravno estetike su drugačije. Recimo, ne može se na filmu igrati krupni plan tako ekspresivno kao što bi igrali u teatru. Uglavnom, postoji predmet na akademiji koji se zove 'Igranje pred kamerom'. Hvala Bogu, ja se dobro snalazim i u jednom i u drugom prostoru (na sceni i pred kamerom)", rekao je Hadžihafizbegović za Hercegovina.info.

Osim ovog filma, pred mostarskom publikom prikazani su i filmovi: 'Otac' redatelja Srđana Golubovića, potom 'Provincijalni Wisconsin' redatelja Nielsa Muellera, potom 'Pinocchio' redatelja Mattea Garronea, te film 'Noćna smjena' redateljice Anne Fontaine. Inače, najveći filmski festival (Sarajevo film festival op.a.) u regiji održan je u online formatu, a samo su u Mostaru upriličene večernje projekcije filmova na otvorenom.