FOTO  FPMOZ: Stipe Nobilo na Likovnoj koloniji Krešimir Ledić u Mostaru

FPMOZ, Mario Vasilj
Ove godine na koloniji koja traje od 02. do 07. svibnja sudjeluje 55 vrhunskih umjetnika, te stoga Likovna kolonija Krešimir Ledić spada u sam vrh kulturnih događaja ove vrste u cijeloj regiji, ali i puno šire.

Jedan od umjetnika koji ove godine stvara na koloniji Krešimir Ledić je Stipe Nobilo sa otoka Korčule.

Pratili smo danas njegov rad, a koloniju je danas posjetio i dekan FPMOZ-a prof.dr.sc Mario Vasilj, zahvaljujući kome je ova kolonija i započela s radom.

Na našim fotografijama pogledajte kako je danas nastalo umjetičko djelo Stipe Nobila.

Stipe Nobilo rođen je 23. rujna 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi prof. Ante Kaštelančića. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. godine u klasi prof. Šime Perića. Živi i radi u Lumbardi na otoku Korčuli. U Stipi Nobilu prepoznajemo slikara izrazito kolorističkog nadahnuća. Kao temeljnu i stalnu značajku svakako vidimo - temu, krajolik njegove rodne Lumbarde i otoka Korčule. Mediteransko ozračje otoka Korčule ishodište je i poticaj Nobilovu slikarstvu. Brnistra, masline, vinogradi, čempresi, polja i vale, plavetnilo mora i neba, najčešći su i, čini se, trajni motivi u Nobilovu slikartstvu.

Samostalno je izlagao u Korčuli, Zagrebu, Beču, Banja Luci, Orebiću, Vinkovcima, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Cresu, Omišu, New Yorku.

HERCEGOVINA.info