FOTO/ Očuvanje hercegovačke tradicije: Prvi sajam ćuptera u Dobrom Selu

1.sajam ćuptera, Dobro selo

Novoutemeljeno Društvo ANTE Tepčići nastavlja bogatu duhovnu baštinu svojih starih.

Upravo oni su organizirali 1. SAJAM ĆUPTERA koji se održao u Dobrom Selu.

Program je započeo u 18.00 sati svetom Misom zahvalnicom za ovogodišnji urod u crkvi na Tepčićima. Pod sv. Misom pjevao je zbor Društva sv. Ante Tepčići.

Nakon mise, u 19.00 sati, uz prigodni program, slijedilo je otvorenje sajma u mjesnom Domu u Dobrom Selu te zajedničko druženje.

Sajam je zamišljen kao edukativni, izložbeni i degustatorski ali je i prodajnog karaktera.

Predsjednik društva Mario Doko pozdravio je sve prisutne koji su u velikom broju podržali ovaj događaj.

'Želim da svi iskoriste ovu večer da razmjene iskustva i da ostave nešto za ovu našu mlađu populaciju', kazao je Doko.

Na ovaj način žele očuvati dio naše tradicije i načina pripremanja ovog proizvoda koji u broćanskom vinarskom podneblju ima svoju duboku ukorijenjenost koja seže u daleku prošlost.

Spravljanje ćuptera danas se zadržalo uglavnom na području Brotnja i djelomice Ljubuškog, dok je nekada njegova proizvodnja bila raširena u raznim područjima Bosne i Hercegovine.

O spravljanju ćuptera u prošlosti postoje i pisani dokazi.

Evlija Čelebija, koji je naše krajeve posjetio 1660-ih godina, u svojim putopisima piše da se u Bosni i Hercegovini, čak i u Sarajevu, od ukuhanog mošta spravljao ćupter, jedna vrsta želea od od grožđa.

Ćupter ima vrlo ugodan, slatkast okus i konzumirao bi se najčešće kao desert zajedno s bademima, orasima i suhim smokvama.

Kada se uz to istakne da je ćupter prirodni proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka, što je danas u vrijeme sve veće potražnje za ekološki prihvatljivom hranom itekako važno, mogla bi ova naša slastica biti veoma dobro prihvaćena na tržištu.

Hercegovina.info