Filmu ''Živi i mrtvi'' kolektivna nagrada za glumačku igru

Ovaj film, koji je na samom premiernom prikazivanju na Pula Film Festivalu 2007. osvojio povijesnih osam Zlatnih arena (među kojima i onu za najbolji film) osvojio je do sada 10 nagrada na međunarodnim festivalima (Italija, Kairo, Slovenija, mMakedonija...), a ovo mu je, nakon Albanije, druga nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Antiratna drama

U filmu, antiratnoj drami, koja je snimljena po knjizi i scenariju Josipa Mlakića, igraju poznati bh. i hrvatski glumci: Filip Šovagović, Velibor Topić, Slaven Knezović, Marinko Prga, Borko Perić, Miro Barnjak, Božidar Orešković, Enes Vejzović, Izudin Bajrović, Ljubomir Jurković, Robert Roklicer, Zvonko Zečević, Dragan Šuvak, Nino Sorić i Nermin Omić.

Najveća zvijezda festivala u Prištini i predsjednica žirija bila je slavna engleska glumica Vanessa Redgrave, dobitnica Oscara i Zlatnog globusa, koja je, oduševljena filmom, redatelju Kristijanu Miliću rekla da u sljedećem njegovom filmu svakako želi i neku manju ulogu za sebe. U konkurenciji je bio i bh. film ''Snijeg'' Aide Begić. Sinoć su dodjeljene nagrade ''Zlatna božica'' za najbolji film, glumca, glumicu, redatelja, specijalna nagrada žirija te nagrade publike.

'Prošli smo kalvariju'

Film ''Živi i mrtvi'' ima univerzalnu dimenziju, a poruka za bilo koje ratnike sažeta u motu filma iz ''Travničke kronike'' Ive Andrića: ''Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo.'' Ovaj je film svojevrsna revolucija u kinematografiji ovih prostora jer zbog izuzetnih vizualnih efekata i dinamike izgleda kao da je izašao iz holivudske produkcije.

''Bilo je teško snimiti ovaj film i završiti ga, i prošli smo kalvariju. Ali ove nagrade dođu kao utjeha na te rane koje smo dobili tijekom snimanja'', kaže producent i glumac u filmu Miro Barnjak. Festival u Prištini održavao se od 22. do 30. rujna, piše Dnevni list.