FOTO  FESTIVAL GLUMCA Teatarske kuće iz Mostara i BiH gostuju u Konjicu

Festival glumca 2020. u Konjicu
Vehid Šišić

U utorak 1. rujna je na velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u organizaciji Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic svečano otvoren 7. Festival glumca BiH, koji je ove godine ugostiti devet profesionalnih kazališnih produkcija, uz dva prateća off programa.

Na samom početku ovogodišnjeg repertoara, publika je uživala i najvećim aplauzom do sada pozdravila predstavu 'Svu moju ljubav', Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o predstavi autora Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha Sokolovića. U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić. Autorski tim, pored redatelja i glumaca čine, dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor glazbe Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.

Dugo su se organizatori dvoumili, jer je njegovo održavanje ovisilo prije svega od epidemiološke situacije u zemlji i mjera koje nadležni organi poduzimaju, ali i od samih eventualnih sudionika.

No ipak uz sve poduzete epidemiološke mjere, ove godine Festival će ugostili najrecentnija ostvarenja s bosanskohercegovačke teatarske scene. Direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušinović je rekao o kojim teatarskim kućama je riječ.

"Konjic 'podiže svoje kulise' za: Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar 55, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, čije gostovanje realiziramo u suradnji sa HKD 'Napredak' Konjic; Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Sarajevo, a u regionalnom program ugostit ćemo predstave Pozorište promena Novi Sad i Atelje 212 iz Beograda čije je gostovanje omogućilo veleposlanstvo Srbije u Bosni i Hercegovini", kazao je Mušinović.

Konjičane očekuju i dva off prateća sadržaja, 'In memoriam Zlatko Dikić' u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga pisca Amera Tikveše dok je posljednja noć Festivala rezervirana za dodjelu nagrada i off muzički program uz bend 'Maratonci'.

Mušinović je također kazao kako su za održavanje Festivala najvećim dijelom zaslužne teatarske kuće, koje su svojim entuzijazmom i voljom da se pojave na ovom Festivalu doprinijele, da se ovaj kulturni događaj ne preskoči ove godine. S toga najveću zahvalnost duguju direktorima ansamblima, koji dolaze u najjljepši grad Bosne I Hercegovine, u Konjic.

"Realizaciju Festivala će u ovoj sezoni pomoći pokrovitelji općina Konjic i PD lgman d.d. Konjic, a kontinuiranu podršku nastavlja kompanija Bosnalijek u svojstvu generalnog sponzora. Od ove sezone s nama je i Zlatni sponzor 'Moja priča' BH Telecom. Nadamo se i podršci resornih ministarstava kulture čije rezultate tek očekujemo u narednim danima", kazao je direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušanović.

Zbog reduciranog broja mjesta Organizator ove godine neće naplaćivati ulaznice, ali će se ostvarivati mogućnost da se gratis karte dobiju putem Generalnog medijskog pokrovitelja Radio Konjica i to pozivom na kontakt: 036 727-230 u okviru Live Festivalskih emisija.

Dodajmo i to da je 7. Festival glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu otvorio pisac, dramaturg, teoretičar i esejista, prof.dr. Almir Bašović. Festival glumca BiH završit će 20. rujna dodjelom nagrada i priznanja, te koncertom benda 'Maratonci'. Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

U četvrtak, 3. rujna 2020.godine od 20 sati, na velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic slijedi predstava u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. Riječ je o komediji autora: Nikolaja Koljade 'Kokoška', u režija: Admir Glamočaka. Igraju: Mario Drmać, Alen Muratović, Sanin Milavić, Mirza Tanović i Damir Kustura.