ERDOGAN ODLUČIO Aya Sofia će biti džamija; Stigle reakcije iz svijeta

Aya Sofia
Hercegovina.info

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u petak dekret kojim Aya Sofia postaje džamija nakon što je sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine kojom je ta građevina postala muzej.

Erdogan je na društvenoj mreži 'Twitter' objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kojem se navodi da se kontrola nad Aya Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati bogomolja.

Turski predsjednik je predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na UNESCO-voj listi svjetskog nasljeđa.

Aya Sofia je bila centralno mjesto kršćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku o poništavanju njenog muzejskog statusa donijelo je Državno vijeće, najviši administrativni sud u Turskoj. Prve molitve u Aya Sofiji bit će održane 24. srpnja, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je naveo da će Aya Sofia ostati otvorena za muslimane, kršćane i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Agencija UN za zaštitu kulturnog nasljeđa UNESCO upozorila je Tursku da ne pretvara muzej Aya Sofiju u džamiju i pozvala na dijalog prije donošenja bilo kakve odluke.

UNESCO je priopćio da je Aya Sofia, koju je ova agencija stavila na listu svjetskog nasljeđa, dio "povijesnih oblasti Istanbula" kao muzej. Ova odrednica sa sobom nosi i određene pravne obaveze, rekla je agenciji AFP glasnogovornica UNESCO-a.

Organizacija UN za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) izvršit će reviziju statusa Aya Sofije nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

"Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga niti obavještenja unaprijed. UNESCO poziva turske vlasti da bez odgađanja otvore dijalog kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog nasljeđa čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko nasljeđe", navodi se u priopćenju ove organizacije UN.

Aya Sofia je izgrađena kao crkva, a potom je pretvorena u džamiju sa padom Istanbula. Osnivač suvremene turske republike Mustafa Kemal Ataturk pretvorio je ovo zdanje u muzej.