Dok se drugi gase, Lutkarsko izgrađuje dom

Lutkarska predstava

Radić ističe kako je ovo kazalište već 15 godina suočeno s mnoštvom problema uspjelo opstati i pored toga raditi na svome unaprijeđenju. Stoga će se, po njezinim riječima, ekipa ovoga ansambla boriti protiv trenutačne situacije radom i gostovanjem po školama, jer smatra da je odgoj mladih kazališnih gledatelja najbolji otpor gašenju kulturne scene u Mostaru.

Iako je osnivač ovoga kazališta Grad Mostar i ima proračun umanjen za 10 posto, ipak je u pripremi veliki broj predstava koje se planiraju održati i za najmlađe do konca ove godine.

''Mi smo navikli raditi u teškim uvjetima, ali bez obzira na sve to već odavno imamo jedan svoj tempo i radimo predstavu kad god možemo. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i zato smo stalno u akciji, tako da ne propuštamo ni jedno gostovanje ni priliku da ostvarimo neki prihod'', kazala je Radić za Dnevni list.

Tvrdi da je za nju jedna od olakšavajućih i ohrabrujućih okolnosti činjenica da je Lutkarsko kazalište u najtežim trenucima poraća uspjelo preživjeti. S toga podsjeća da je ovo kazalište ipak punih 15 godina bez prostora i ikakve osnove za rad proisteklo od nekoliko starih, prijeratnih glumaca zahvaljujući čijem trudu se razvilo u jedan pravi ansambl, koji je već prepoznatljiv po svojim kvalitetama.

Velike zasluge za uspjeh i opstanak ovoga kazališta pripisala je ravnateljica bivšem ravnatelju Petru Šurkaloviću, koji je, prema njezinom mišljenju, donosio prave odluke i poticao entuzijazam kod ljudi koji rade. Stoga, kaže da je sretna što ima potporu i što se može osloniti na njegovu pomoć, jer se nalazi na mjestu organizatora u Lutkarskom kazalištu.

Odgojiti publiku

''Građevinski radovi su završeni, a sada je ostalo uređivanje, što se nadam da ćemo uz pomoć donatora i ostvarenih prihoda i realizirati'', kazala je za Dnevni list Radić, istaknuvši da svu zaradu od predstava ulažu u izgradnju novog doma. Stoga, tvrdi da je uz ljude s kojima radi spremna upustiti se u borbu protiv kazališnog mraka u Mostaru.

Tako će do završetka svoga doma gostovati po školama i odgajati mladu publiku koja će cijeniti kulturu i doprinositi razvoju u gradu na Neretvi.