DAVID POPADIĆ Mladi Hercegovac velika je glumačka nada

David Popadić
Privatna arhiva

Trebinje je, kao i cijela Hercegovina, oduvijek bila kolijevka ljudi koji su bili skloni umjetnosti i koji su u svojim profesijama dohvatili zvijezde. Počevši od Alekse Šantića i Ćorovića, preko Mladena Sekulovića, Mome Kapora i Miše Marića, pa sve do modernih vremena, Ninkovićeve, Trifunovića i pokojnog Glogovca, ova regija se nema u planu tu zaustaviti. Kao kulturno naslijeđe, ostavljeno je u naslijeđe da se ti talenti njeguju i dalje šalju u svijet.

David Popadić je mlada glumačka nada, mladić rođen 2004. godine koji iza sebe već ima godine staža na kazališnim daskama. Prvi njegovi koraci su bili koraci “traženja“.

David Popadić

Kao učenik i dijete koje je puno potencijala, jako je važno taj potencijal usmjeriti na pravu stranu. Od nogometa i baleta do košarke, David se još tada, prije devet godina pronašao u glumi i tu odlučio ostati. I ne kaje se. Idealan pokazatelj da nešto u potpunosti srcu odgovara jeste da nasmijani idete i vraćate se sa satova, kao što David kaže: “Kada dođem  na probu, osjećam se slobodno i sretno i takav se kući vratim. Svaki put se osjetim rasterećeno. Da opet trebam birati, opet bih izabrao glumu.“

David ne može nabrojati sve svoje uloge. Mnogo ih ima. Kaže da bi izdvojio lik kapetana Piplfoksa, predstavu koja je rađena po motivima radiodrame Dušana Radovića.

David Popadić

S njom su, kaže, puno putovali, a i gdje su je god igrali, osvajali su neku nagradu. Dječja predstava koja je pobjeđivala na omladinskim natjecanjima.

Nositelj je trinaest nagrada za najboljeg glumca. Kako u BiH, tako i šire. Omiljena nagrada mu je iz Niša, s Urban festa, jer je tu bio u konkurenciji s mnogo iskusnijim glumcima, a ipak je pobijedio.

„Nagrada u Nišu je dodijeljena 2016.godine i dodjeljuje se profesionalnim glumcima. Mi u šali kažemo da je to polu-profesionalna nagrada. I znači mi dosta, jer od deset starijih  glumaca koji su bili tu, ja sam dobio nagradu. To je nagrada za sporednu ulogu u predstavi  Ministarka“, kaže David za Hercegovina.info pa nastavlja:

“Sve nagrade su ipak važne. Kapetana Piplfoksa smo igrali na šest festivala i dobio sam šest nagrada za najboljeg glumca. To kada se poveže je ogromna satisfakcija.“

Davidov omiljeni žanr je komedija. Iako je svestran i želi da takav i ostane i da ga publika ne zna samo kao komičara, ipak negdje u dubini duše komedija je njegov fah.

David Popadić

„Naše kazalište, tj.“ Male stvari“ se trude da svake godine izbacujemo neki drugi žanr predstave. Trudimo se da ne radimo dvije godine za redom komediju ili npr.dramu. Pokušavamo biti raznoliki. Tako i ja težim da me ima na svim poljima, ali se u komedijama osjećam najslobodnije. Tu se mogu šaliti i nekako je komedija najbliža mom karakteru“, objašnjava David svoje sklonosti i interes u glumi.

Iako ljubitelj komike, neobično omiljeni lik i lik koji bi možda nekada volio igrati jeste lik Kaje u filmu Nebeska udica. Tragična uloga Nebojše Glogovca u tom filmu ostavila je jak i snažan glumački utjecaj na mladog Trebinjca. I sam kaže da komedije ne voli gledati, jer ima istančan ukus za estetiku, ali nagrade pokazuju da je on sam vrhunski prezentator istih. Kroz osmjeh se prisjeća svoje prve uloge, iz predstave Planeta tajni koja je i bila pokretač da David zavoli i ostane dosljedan svom snu.

David Popadić

Za kazalište i probe uvijek nađe vremena. Skroman i po prirodi nenametljiv, kaže da na daskama koje život znače nema tremu ni strah. Planira poslije srednje škole upisati glumu i da mu to postane i životni poziv. Mlađim generacijama savjetuje da gluma ne mora postati profesionalno zanimanje, ali je sigurno odličan ventil za oslobađanje od  negativne energije, oslobađanje duha i što je najvažnije, mjesto gdje se stječu prijateljstva za cijeli život. Kao što i sam David kaže, u koji god grad da ode, ima poznanika ili prijatelja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.