Dani smijeha stižu u Mostar, počinje 'Mostarska liska'

Predstava sakati Billy sa Inišmana

Javna ustanova (J.U.) Narodno pozorište (NP) u Mostaru i ove godine tradicionalno organizira 18. po redu izdanje međunarodnog festivala komedije 'Mostarska liska'. U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam sjajnih komedija iz BiH, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će festival biti zatvoren.

Festival će biti otvoren u četvrtak, 23.9., premijernom izvedbom predstave 'Heroj nacije' autora Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U petak, 24.9., na rasporedu je komedija 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. 

Naredne večeri, 25.9., nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar sa predstavom 'Ja od jutra nisam stao' autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića. Nedjelja, 26.9., rezervirana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu 'Pozorište za početnike' autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka. 

U ponedjeljak, 27.9., u NPM stiže ansambl kazališta Planet Art Zagreb, a predstavit će se sa komedijom 'Ritina škola' autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca. Zatim, u utorak, 28.9., slijedi izvedba predstave 'Sakati Bili sa Inišmana' autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala, srijeda 29.9., stižu gosti iz Srbije, točnije Kruševačko kazalište, sa predstavom 'Čekajući Godoa' autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala bit će upriličeno u četvrtak, 30.9., svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bosanskohercegovačkog sevdah benda 'Divanhana' u čast nagrađenih. Sve predstave i koncert bit će održani na velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Stručni žiri ovogodišnjeg izdanja festivala radit će u sastavu: predsjednik žirija Almir Imširević, dramski pisac, te članovi Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser. Osim glavnog, u okviru festivala publiku očekuje preko 15 dodatnih sadržaja u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju ulaz na sve predstave festivala, te koncert. Iz Narodnog pozorišta napominju, u skladu sa epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja je ograničen. Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave festivala i koncert uz obaveznu prethodnu najavu dolaska.

Također, dostupne su godišnje ulaznice za tek otvorenu sezonu 2021/2022. koje podrazumijevaju ulaz na sve premijere nastale u produkciji NPM-a, za sva reprizna izvođenja nastala u produkciji NPM-a, te za predstojeći 18. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska'.