Çavuşoğlu u Sarajevu - BiH ima ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti

Mevlut Cavusoglu i Bisera Turković
Klix

Ministar inozemnih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu rekao je danas u Sarajevu da se odnosi Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima i najavio nastavak suradnje u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

"U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo", rekao je Çavuşoğlu nakon susreta sa ministrom inozemnih poslova u Vijeću ministara Biserom Turković. On je dodao da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH, prenosi Srna.

"Danas smo razgovarali i o aktualnim događanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizira u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku da naglasim važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti", rekao je Çavuşoğlu.

Osvrćući se na odnos Turske prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Çavuşoğlu je rekao da je stav Turske jasan i da na svim susretima iskazuju nepristrasnost stavova.

"Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sugovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je Republika Srpska donijela, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan sa kim god da obavljamo razgovore", rekao je Çavuşoğlu.

Mevlüt Çavuşoğlu je pozdravio inicijativu za održavanju sastanka na kojem bi sudjelovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.

"Ono što je najvažnije i što Bosna i Hercegovina treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji i NATO. Turska je nedvosmisleno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, nego podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi i velika većina građana Bosne i Hercegovine", rekla je Turković.

"Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekate i prostora da suradnju osnažimo. Posebno u ekonomskom pogledu. Zahvaljujemo Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 milijuna dolara", ističe Turković, prenosi Klix.