Borba za 'Zlatnog lava' u rujnu

Mostra
EPA

Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera potvrdio je da će 77. izdanje 'Mostre' biti održano od 2. do 12. rujna i to predstavlja nadu za filmski svijet zbog ranijeg otkazivanja raznih festivala i zatvaranja bioskopa zbog epidemije koronavirusa.

"To će biti izdanje sa jedinstvenim karakteristikama i zbog toga ćemo se sjećati ovogodišnje 'Mostre'", naveo je u petak navečer Barbera na Instagramu. Prema njegovim riječima, još se ne zna kako će festival točno izgledati, ali će organizatori uložiti napore da bude sve najbolje moguće.

Pošto se očekuje da će krajem ljeta sanitarna situacija biti sigurnija, organizatori 'Mostre' počeli su pripreme za festival na kojem će biti primjenjene nove zaštitne mjere protiv širenja koronavirusa.

Barbera je u nekoliko navrata isključio mogućnost da festival bude održan online sa virtualnim gledateljima. Međutim, svakako se predviđa da će u Veneciju ove godine doći manji broj ljudi.

Glavnu nagradu festivala, Zlatnog lava, prošle godine je dobio film "Joker" redatelja Toda Phillipsa. 'Mostra' je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Europi.

Festival je, kao dio Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Giuseppe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada 'Zlatni lav', nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem talijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime 'Zlatni lav' 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu 'Manon'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.