Bogat kulturni i zabavni program u lipnju u Mostaru

Mostarsko ljeto
hercegovina.info

U okviru ovogodišnjeg izdanja kulturno-turističke manifestacije 'Mostarsko ljeto' održat će se više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a festival će okupiti, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na konferenciji za medije.

"Manifestacija se održava od 1979. godine, a za cilj ima jačanje, obogaćivanje kulture i umjetnosti te jačanje turističke ponude u Mostaru, a organizatori su mu mostarske institucije Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka", kazala je PR 'Mostarskog ljeta' Adna Mrgan Ajanić.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je program za lipanj, dok se program za srpanj i kolovoz 'drže u tajnosti'.

"Imamo novi pristup, želimo našu publiku držati u neizvjesnosti. Imamo veliki broj kulturnih sadržaja, ali želimo ostaviti prostora za iznenađenja. Zbog toga smo išli s programom samo za ovaj mjesec", rekao je direktor Centra za kulturu Senad Suljić.

Mostarsko ljeto

Program počinje u četvrtak, 9. lipnja, promocijom knjige 'Djetinjstvo jednog vremena' autorice Elmire Helać-Mekić, službeno otvorenje je dan poslije u Centru za kulturu, a tom prigodom bit će otvorena izložba slika 'Ipak sviće', akademskog slikara Salke Peze.

"'Mostarsko ljeto' slavi svoj 43. rođendan, bilo je povremenih i opravdanih pauza. Ponovno idemo u novu priču, pet institucija u ovom sastavu sedmu godinu za redom neprekidno uspijevaju svojim sugrađanima i brojnim gostima ponuditi brojne kulturne sadržaje", dodao je Suljić.

Mjuzikl 'Romska bajka', u režiji Seada Đulića, na programu je 16. lipnja (od 20:30 sati), a dan kasnije rezerviran je za ljubitelje sevdaha i koncert 'Sevdah i klasika' (od 20:30 sati), pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić.

"Ove dvije mlade umjetnice na neobičan i svojstven način, ne samo da spašavaju stare sevdalinke od zaborava, već ih prilagođavaju suvremenim glazbenim trendovima i budućim generacijama", kazao je Suljić.

Ravnatelj Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević izjavio je kako je ta ustanova pripremila raznovrsne sadržaje prilagođen svim uzrastima. "Od predstavljanja dječjih knjiga, povijesnih romana, nematerijalne kulturne baštine, usmene književnosti do autobiografskih romana. Istaknuo bih promociju knjige 'Pogibija braće Morića' autora Envera Imamovića (20.6. od 20 sati)", kazao je Mičijević.

Kazališni program predstavio je ravnatelj Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić.

"I ove godine sudjelujemo u organizaciji, a imat ćemo tri sadržaj, a to su predstave 'Bog masakra' (24.6. od 20 sati) Pozorišta mladih iz Sarajeva, 'Prah' Centra za kulturu Općine Stari grad Sarajevo i predstavu Narodnog pozorišta Mostar 'Heroj nacije' (27.6. od 20 sati). Dvije predstave će se odigrati pred kraj ovog mjeseca, a treća u srpnju", najavio je Spahić.

Za ljubitelje povijesnog sadržaja pobrinuo se Muzej Hercegovine Mostar.

"Muzej Hercegovine pokušava predstaviti povijesne sadržaje, što je logično za jedan grad bogate i burne prošlosti kao što je Mostar. U sklopu 'Mostarskog ljeta' predstavit ćemo tisak s kraja 19. i početka 20. stoljeća (13.6. od 20 sati) kako bi posjetitelji imali priliku vidjeti kako je to prije izgledalo. 

Iz svoje produkcije Muzej je pripremio izložbu o jednom od najstarijih spomenika u Mostaru, a to je Cimska bazilika, koja je 2006. proglašena nacionalnim spomenikom. Sve će pratiti prigodan katalog, katalog kojega bi trebao imati svaki grad s velikim brojem turista", kazao je Krhan.