Bobo Jelčić pomeo Pulu. Sedam Zlatnih Arena osvojio film Obrana i zaštita

... filma u Puli, osvojivši sedam Zlatnih Arena po odluci ocjenjivačkog suda, piše Dnevni list.

Jelčićev film u konkurenciji 13 filmova u glavnom Nacionalnom programu osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Bobo Jelčić osvojio je Zlatne Arene za režiju i scenarij, glavni glumci ovog filma osvojili su nagrade za najbolje glumce: Bogdan Diklić za najbolju mušku ulogu, a Nada Đurevska za žensku, Erol Zupčević osvojio je Zlatnu Arenu za kameru, a Mario Ivezić za scenografiju u ovom filmu.

Osim toga, prema odluci ocjenjivačkog suda Hrvatskog društva filmskih kritičara Bobo Jelčić osvojio je nagradu Oktavijan te diplomu za najbolji film u glavnoj selekciji Nacionalnog programa prema odluci ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana.

U šoku smo!

S Bobom Jelčićem, koji priprema predstavu na Dubrovačkim ljetnim igrama, smo se čuli u nekoliko navrata tijekom jučerašnjeg jutra. 'Nazovite me za 5 minuta', pa 'Za pola sata', oteglo se u skoro cijelo prijepodne. Producentica ovog filma Zdenka Gold kaže nam da Jelčić u jeku slave nije isključio mobitel, nego mu je od silnih poziva i čestitki - iscurila baterija na mobitelu.

"Ovakvom uspjehu definitivno se nismo nadali. Nadala sam se, naravno, da ćemo dobiti svojevrsno priznanje od kolega i potajno sam željela da Bobo dobije Arenu za režiju, ali sedam Zlatnih Arena u glavnim kategorijama zaista nismo očekivali ni u najluđim snovima, pa smo u posebnom šoku i jako veseli i super smo! Bobo je jako, jako sretan, i naravno da je i on iznenađen: nitko nije očekivao sedam Arena", kaže nam Gold. Ovaj će film biti prikazan 13. rujna na Danima filma u Mostaru. No, nakon par sati javio se i Jelčić.

"Sretni smo, jer bilo je i drugih filmova koji su zavrijedili nagrade. Smatram da je žiri uradio hrabar potez kad je ovoliko nagrada dao jednom filmu - obično se one rasporede. Ovo nam je satisfakcija i dobar feedback za sve ono uloženo u ovaj film", rekao nam je Jelčić. Svjetsku premijeru ovaj je film imao na Berlinaleu, na Berlin Film Festivalu u Njemačkoj, a nakon Pule bit će prikazan na Motovun Film Festivalu te u konkurenciji predstojećeg, 19. Sarajevo Film Festivala.

'Krugovima' tri nagrade

I u selekciji Nacionalnog programa sekcije manjinskih produkcija imamo razloga za slavlje jer je trijumfirao film "Krugovi" Srdana Golubovića iz Srbije. Iako naša zemlja u ovom filmu nije jedna od koproducentskih zemalja - sniman je u produkciji Hrvatske, Francuske, Njemačke, Slovenije i Srbije - ovaj je film sniman u Trebinju i inspiriran je herojskim djelom Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je žrtvovao svoj život da bi spasio život svoga sugrađanina. Ovaj je film osvojio Zlatnu Arena za najbolju manjinsku koprodukciju, za režiju (Srdan Golubović) te za najbolju mušku ulogu (Leon Lučev).

U obrazloženju žirija za najbolji film Bobi Jelčiću navodi se da "Film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića odlikuju brojne vrline, odličan scenarij, nadahnuta režija, funkcionalna kamera i sve od reda odlični glumci".

Jelčić je u ovom filmu okupio odličnu glumačku ekipu iz cijele regije: uz Diklića i Đurevsku, glume i Ivana Roščić, Izudin Bajrović, Vinko Kraljević, Rakan Rushaidat, Nermin Tulić, Hadžija Hadžibajramović, Šerif Aljić, Nermin Karačić, Sadžida Šetić, Ivo Krešić, Selma Alispahić, Slaven Knezović, Velimir Njirić, Robert Pehar, Saša Oručević, Mirsad Elezi, Snježana Martinović, Maja Lasić, Goran Lozo, Merima Ovčina, Sanda Krgo Soldo i Sergej Trifunović.

U prosudbenom sudu Nacionalnog natjecateljskog programa bili su Petar Krelja, redatelj i scenarist (predsjednik), Stanislav Babić, producent Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije i Damir Čučić, redatelj i montažer.

Film mi znači mnogo

"Ovaj mi film znači jako mnogo i zato što sam iz Mostara, a i da nisam iz Mostara, puno bi mi značio. Ovaj je film jako značajan i za mene i za Mostar", rekao nam je Jelčić na početku snimanja filma u Mostaru. Iako je rekao da je u Mostaru teško snimati film jer ovaj grad nema resurse za snimanje filma, od snimanja u Mostaru ipak nije odustao. Evo zašto.

"Zato što se radnja filma događa u Mostaru, zato što sam ja iz Mostara, zato što je Mostar na neki način grad u kojem puno stvari nije još posloženo ili su na kušnji od rata naovamo. Tako da je u tom smislu Mostar grad u kojem ima smisla razgovarati o nekim stvarima koje se tiču ne samo Mostara, nego cijele Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije.

On ima neke specifičnosti i ratne i životne koje su dosta zanimljive i stvari o kojima se, čini mi se, mora reći par riječi", kaže Jelčić. Film "Obrana i zaštita" je nastao u produkciji kuće Spiritus Movens iz Zagreba (Zdenka Gold), Produkcije Kadar iz Širokog Brijega te Hrvatske televizije. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a proračun filma je otprilike 900.000 eura. Snimanje je počelo u ožujku prošle godine u Mostaru.

"Obrana i zaštita" je dugometražna drama o Hrvatu Slavku, njegovoj dvojbi koja ga razdire: otići na pogreb predratnom prijatelju, muslimanu. Dvadeset godina po završetku rata Mostar je i dalje podijeljen na hrvatsku i bošnjačku stranu. "Obrana i zaštita" priča je o predrasudama, ljudskim slabostima, o sukobu s društvom kao i sa samim sobom. Kao ono što bi volio da publika prepozna u ovom filmu, Jelčić izdvaja kao ono najvažnije - stanje stvari u gradu kroz jednog čovjeka koji je, zapravo, dio tog grada, kroz njegovo preživljavanje tih stvari.

"Događaji više nisu toliko veliki kao što je to bilo kad je bilo ratno stanje, ali su u ljudskim nutrinama. Bilo bi mi drago da se prepozna to autentično stanje stvari u kojem se čovjek nalazi", kaže Jelčić, kojemu je "Obrana i zaštita" drugi dugometražni film.

NAGRADE
NACIONALNI PROGRAM GLAVNA SEKCIJA

Velika Zlatna Arena za najbolji film
Zdenki Gold producentici filma 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.
Zlatna Arena za režiju
Bobi Jelčiću za film 'Obrana i zaštita'.
Zlatna Arena za scenarij
Bobi Jelčiću za film 'Obrana i zaštita'.
Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu
Nadi Đurevskoj za ulogu u filmu 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.
Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu
Bogdanu Dikliću za ulogu u filmu 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.
Zlatna Arena za scenografiju
Mariu Iveziću za film 'Obrana i zaštita' redatelja Bobe Jelčića.
Zlatna Arena za kameru
Erolu Zupčeviću za film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.
Nagrada Breza za najboljeg debitanta
Tihani Lazović za žensku ulogu Bebe u filmu 'Šuti' Lukasa Nole.
Zlatna Arena za kostimografiju
Emini Kušan za film 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića.
Zlatna Arena za glazbu
Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću za film 'Šuti' redatelja Lukasa Nole.
Zlatna Arena za montažu
Slavenu Zečeviću za film 'Šuti' redatelja Lukasa Nole.
Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu
Nikši Butijeru za ulogu Petra u filmu 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana.
Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu
Lani Barić za ulogu Mame u filmu 'Šuti' redatelja Lukasa Nole.

II. Nagrada publike Zlatna vrata Pule
Publika je, glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Kauboji redatelja Tomislava Mršića produkcijske kuće Kabinet, s prosječnom ocjenom 4,79. zanimljivo je da je publika najmanju ocjenu dala filmu 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.

NACIONALNI PROGRAM
Sekcija manjinskih koprodukcija
1. Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljuje se producentici Jeleni Mitrović za film "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića.
2. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Srdanu Goluboviću za film "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića.
3. Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu za ulogu Harisa u filmu "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića.