VIDEO  Beograđanka snimila spot u Sarajevu i predstavila se javnosti

Zhiva
Stefan Danilović

Nemir, umor, sagorijevanje, nesigurnost, želja da nam bude dobro i da dođe taj dobar osjećaj... 'Zar nismo svi bili tu?' O tome na svom prvom, tek objavljenom albumu, priča i pjeva Zhiva, svježi glas i novo lice regionalne glazbene scene iza kojeg stoji umjetnica Iva Pažin.

Album 'Preterujem', objavljen za Glitch Records, tvori devet autorskih pjesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko jazza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za istoimenu, noseću pjesmu albuma – 'Preterujem' objavljen je i spot, snimljen u Sarajevu.

Uoči objave albuma (početkom ovog mjeseca), Zhiva je sa svojim bendom, u beogradskom Kulturnom centru 'Grad' izvela svih devet pjesama, a koncertnoj promociji prisustvovali su brojni prijatelji, suradnici i sudionici glazbene akademske zajednice. Jedinstveni dojam je taj da je regionalna scena postala bogatija za stvaralaštvo Ive Pažin Zhive, koja je svoj veliki talent uobličila i izbrusila višegodišnjim glazbenim obrazovanjem. 

"Poslije ovakve večeri, ovakvog koncerta, sve ono što radi jedan glazbenik koji stvara autorsku glazbu – dobije smisao. Sretna sam i ponosna na svaku izgovorenu riječ, na svoj bend, suradnike i prijatelje koji su me bodrili i sudjelovali u ovom procesu. A naročito sam sretna što sam na promociji u publici vidjela toliko nasmijanih poznatih i nepoznatih lica, koji su istinski osjetili to što sam htjela prenijeti. To je najveći kompliment koji jedan glazbenik može dobiti", ispričala je Zhiva.

'Preterujem', 'Da se smejem', 'Sagorevam', 'Pola', 'Topljenje' – neki su od naslova pjesama iza kojih se nalaze pjevni, lako pamtljivi, ali moćni stihovi, koji u intenzivnoj interakciji sa zvukom odlično dočaravaju kako mračna, tako i optimistična stanja koja Zhivu okupiraju u životu i glazbenom stvaralaštvu, priopćeno je iz Dallas recordsa.

Sadržaj se učitava...

Zhiva na svom prvijencu donosi jedinstvenu perspektivu, istražujući osobna iskustva i traganje za rješenjima tijekom formiranja osobnosti i emotivnog sazrijevanja. Album 'Preterujem' istovremeno je i platforma za dijalog o važnim temama vezanima za mentalno zdravlje, jer donosi duboko proživljene priče koje osvjetljavaju različite aspekte emocionalnog spektra. Kroz žanrovsku raznolikost, album istražuje teme kao što su nesigurnost, introspekcija, optimizam, sindrom sagorijevanja, depresivna raspoloženja i anksioznost.

Na albumu se pojavljuju reper Bljuzga, ujedno i bubnjar benda, pjevačica Katarina Vukoman i saksofonist Mirza Sijerčić, koji svojim doprinosima obogaćuju zvučni pejzaž. Sve tekstove i glazbu potpisuje Zhiva, u suradnji s Tihomirom Radićem poznatijim kao Toshi Domaćin, producentom i aranžerom albuma.

Iva Pažin Zhiva magistrirala je na Odsjeku za primijenjena glazbena istraživanja Fakulteta glazbene umjetnosti u Beogradu, a nastajanje albuma prvijenca bila je tema njezina magistarskog rada. Prethodno je, nakon školovanja u Glazbenoj školi 'Josip Slavenski' (teoretski i vokalno-instrumentalni odsjek za klavir) i Glazbenoj školi 'Kornelije Stanković' (jazz klavir), završila Osnovne akademske studije na Fakultetu glazbene umjetnosti na Odsjeku za muzikologiju.