Al Jazeera odabrala Konjic za prvo gostovanje dokumentarnog karavana

Prikazivanje filma Nevjerovatno putovanje
Narodni univerzitet Konjic

U srijedu navečer je u amfiteatru Centra za kulturu 'Narodni univerzitet Konjic' prikazan dokumentarni film 'Nevjerovatno putovanje' autora Alvara Gonzales Allera i Olivera Valentea, koji donosi priču o igračima košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, njihovom okupljanju u opkoljenom Sarajevu 1993. te nastupu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Projekciji je, uz poštivanje epidemioloških mjera, prisustvovalo stotinjak ljubitelja dokumentarnog filma, a aplauzom je nagrađena emotivna priča o reprezentaciji, čije je osvojeno osmo mjesto najveći ikada zabilježen uspjeh reprezentativne košarke.

Prikazivanjem filma 'Nevjerovatno putovanje' započelo je gostovanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u Konjicu, koje se realizira zahvaljujući suradnji s Centrom za kulturu 'Narodni univerzitet Konjic' od 15 do 28. srpnja. U okviru ove suradnje bit će prikazano pet dokumentarnih filmova s drugog izdanja festivala, održanog u Sarajevu u rujnu prošle godine.

'AJB DOC@Konjic' prvo je gostovanje AJB DOC-a, a konjička publika će, osim sinoć prikazanog i već nagrađivanog filma 'Nevjerovatno putovanje', imati priliku pogledati i 'Bugarski san', 'Go game', 'Pitaj slobodno' i 'Kuća Male Zvijezde'.

Organizatori AJB DOC Film Festivala, u izjavi za medije iskazali su zadovoljstvo ostvarenom suradnjom i reakcijama konjičke publike, ističući da jedna od misija ovog festivala jeste i približavanja publici, pa čak i u izazovnim vremenima svjetske pandemije. Dodali su i da se nadaju da će u budućnosti imati priliku prikazati festivalske filmove u što više gradova regije.

Direktor Centra za kulturu, Benjamin Mušinović, također je zadovoljan postignutim jer po njemu sve sjajne životne priče koje donosi AJB DOC Film Festival imaju temeljnu misiju da sagledaju stvarnost kakva jeste, oslikaju živote, aktualiziraju probleme koje svijet ne želi riješiti i što je možda najvažnije u misiji stvaratelja dokumentarnog filma 'da omoguće da u eter ode riječ i čuje se glas 'običnih ljudi''.