24. IZDANJE MEDITERAN FILM FESTIVALA Dvadeset dokumentaraca u konkurenciji

Mediteran film festival

Dvadeset dokumentarnih filmova - deset dugometražnih i deset kratkih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u natjecateljskom ovogodišnjeg programu 24. Mediteran Film Festivala.

Naime, na ovogodišnji festival prijavilo se oko 350 filmskih uradaka, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

''Nikada kao ove godine. Bujica prijava slila se na selektorska leđa, 352 uradaka rekordna su činjenica. Prošetati se kroz brdo mediteranskih celuloidnih ostvarenja, osim što je bilo podosta naporno, bilo je i izazovno u svoj širini ponuđenoga'', istaknuo je festivalski selektor.

Uz već dobro poznate stilove pripovjedačkog umijeća, Mustać je naveo kako je ove godine u prijavljenim filmovima na pozornicu naše pažnje do izražaja i do važnosti došla nova vrsta – takozvani hibridni dokumentarac.

''Novi žanr, ili stari žanr u novim posudama, koji u sebi pokušava spojiti dokumentarno, igrano, eksperimentalno, animirano... i to sve u grozničavom mozaiku pogleda i autorskog svjetonazora, potpuno je ovladao scenom'', navodi i dodaje kako se selektor kao i uvijek odlučio za najuvjerljivije i najdosljednije filmske dokumente u konkurenciji za priznanja.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, 'Grand Prix festivala' i 'Best Short' za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala. Mediteran Film Festival će po prvi puta dodjeljivati i nagradu 'Best Camera', kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije.

Ovih dvadeset filmova natječu se za nagrade i priznanja žirija, publike i ASBH.

Podsjećamo, 24. Mediteran Film Festival bit će održan od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.